Friday, December 4, 2009

Naan Kadavul - Lyrics

Naan Kadavul
Om Shivoham Lyrics

Lyrics - Vaali
Singer - Vijay Prakash

Hara hara hara hara hara hara hara hara Mahadev
Hara hara hara hara hara hara hara hara Mahadev

Om.
Bhairava Rudraya
Maha Rudraya
Kaala Rudraya
Kalpanta Rudraya
Veera Rudraya
Rudra Rudraya
Gora Rudraya
Aghora Rudraya
Maarthanda Rudraya
Anda Rudraya
Brahmanda Rudraya
Chanda Rudraya
Prachanda Rudraya
Thanda Rudraya
Soora Rudraya
Veera Rudraya
Bhava Rudraya
Bheema Rudraya
Athala Rudraya
Vithala Rudraya
Suthala Rudraya
Mahathala Rudraya
Rasathala Rudraya
Talatala Rudraya
Pathala Rudraya
Namo Namaha

Om Sivoham..
Om Sivoham..
Rudra naamam bajeham..

(Chorus)Om Sivoham
Om Sivoham
Rudra naamam bajeham

Veera badraya agni nethraya gora samhaaraka
Sakala lokaaya sarva boothaya Sathya saakshatkara
(chorus)Shambo Shambo Sankara

Om Sivoham
Om Sivoham
Rudra naamam bajeham


(Chorus) Hara hara hara hara hara hara hara hara Mahadev


Sri Rudhra manthras..

Namah somaya cha Rudraya cha Namastamraya charunaya cha Nama shangaya cha pashupataye cha Nama ugraya cha bhimaya cha Namo Agrevadhaya cha dure vadhaya cha Namo hantre cha haniyase cha Namo vrukshebhyo harikeshebhyo Nama staraya Namash shambhave cha mayo bhave cha Namah shankaraya cha mayaskaraya cha Namah Shivaya cha shivataraya cha

Anda brammanda koti
Akhila paripaalana
Poorana jagat kaarana sathya deva deva Priya

Vedha vedhartha saara
yagna yagnomaya
Nishchala dushta nigragha
sapta loga samrakshana

Soma soorya agni lochana
Swetha rishaba vaaghana
Soola pani bujanga booshana
tripura naasha nardhana
Yoma kesa mahaasena janaka
pancha vaktra parasu hastha namaha

Om Sivoham
Om Sivoham
Rudra roopam bajeham

Om Sivoham
Om Sivoham
Rudra naamam bajeham

Kaala trikaala nethra trinethra soola trisoola dhaatram
Sathya prabaava divya prakaasha manthra swaroopa mathram
Nishprapanchaadhi nishkalankoham nija poorna bodha ham ham
Gathya Gathmaagam Nithya Bramhogam Swapna Kasogam Hum Hum

Sachit Pramanam Om Om
Moola Pramegyam Om Om
Ayam Bramhasmi Om Om
Aham Bramhasmi Om Om

Gana Gana Gana Gana Gana Gana Gana Gana
Sahasra Kanta Sapta Viharaki

Dama Dama Dama Dama Duma Duma Duma Duma
Siva Damarugha Nadha Viharaki

Om Sivoham
Om Sivoham
Rudra naamam bajeham

Veera badraya agni nethraya gora samhaaraka
Sakala lokaaya sarva boothaya Sathya saakshatkara
(chorus)Shambo Shambo Sankara



-------------------------------------------------------------------------


Pichai Paathiram - Lyrics


Pichai Paathiram Yenthi Vanthen
Aiyane En Aiyane
Yaam Oru, Pichai Paathiram Yenthi Vanthen
Aiyane En Aiyane
Pindam Ennum, Elumbodu Sadhai Narambu
Udhiramum Adangiya Udambu Enum
Pichai Paathiram Yenthi Vanthen
Aiyane En Aiyane
Pindam Ennum, Elumbodu Sadhai Narambu
Udhiramum Adangiya Udambu Enum
Pichai Paathiram Yenthi Vanthen
Aiyane En Aiyane

Ammaiyum Appanum Thanthatha
Illai Aadhiyin Val Vinai Soozhnthatha
Ammaiyum Appanum Thanthatha
Illai Aadhiyin Val Vinai Soozhnthatha
Immaiyai Naan Ariyathatha
Immaiyai Naan Ariyathatha
Siru Bommaiyin Nilayinil Unmaiyai Unarnthida
Pichai Paathiram Yenthi Vanthen
Aiyane En Aiyane
Pichai Paathiram Yenthi Vanthen
Aiyane En Aiyane

Athanai Selvamum Un Idathil
Naan Pichaikku Selvathu Evv Vidathil
Athanai Selvamum Un Idathil
Naan Pichaikku Selvathu Evv Vidathil
Verum Paathiram Ullathu En Idathil
Athan Soothiramo Athu Un Idathil

Oru Muraiya Iru Muraiya
Pala Murai Pala Pirappu Edukka Vaithai
Puthu Vinaya Pazha Vinaya,
Kanam Kanam Dinam Enai Thudikka Vaithai
Porullukku Alainthidum Porullattra Vazhkaiyum Thurathuthe
Un Arul Arul Arul Endru Alaikindra Manam Indru Pithatruthe
Arul Vizhiyal Nokkuvai
Malar Pathathal Thaanguvai
Un Thiru Karam Enai Aravanaithu Unatharul Pera

Pichai Paathiram Yenthi Vanthen
Aiyane En Aiyane
Pindam Ennum, Elumbodu Sadhai Narambu
Udhiramum Adangiya Udambu Enum
Pichai Paathiram Yenthi Vanthen
Aiyane En Aiyane 



------------------------------------------------------------------------------------

சிவபுராணம் - SIVAPURANAM

 - மாணிக்க வாசகம்
(திருப்பெருந்துறையில் அருளியது
தற்சிறப்புப் பாயிரம்)

நமச்சிவாய வாஅழ்க நாதன் தாள் வாழ்க
இமைப்பொழுதும் என் நெஞ்சில் நீங்காதான் தாள் வாழ்க
கோகழி ஆண்ட குருமணிதன் தாள் வாழ்க
ஆகமம் ஆகிநின்று அண்ணிப்பான் தாள் வாழ்க
ஏகன் அநேகன் இறைவன் அடிவாழ்க 5

வேகம் கெடுத்தாண்ட வேந்தன் அடிவெல்க
பிறப்பறுக்கும் பிஞ்ஞகன்தன் பெய்கழல்கள் வெல்க
புறந்தார்க்குச் சேயோன் தன் பூங்கழல்கள் வெல்க
கரங்குவிவார் உள்மகிழும் கோன்கழல்கள் வெல்க
சிரம்குவிவார் ஓங்குவிக்கும் சீரோன் கழல் வெல்க 10

ஈசன் அடிபோற்றி எந்தை அடிபோற்றி
தேசன் அடிபோற்றி சிவன் சேவடி போற்றி
நேயத்தே நின்ற நிமலன் அடி போற்றி
மாயப் பிறப்பு அறுக்கும் மன்னன் அடி போற்றி
சீரார் பெருந்துறை நம் தேவன் அடி போற்றி 15
ஆராத இன்பம் அருளும் மலை போற்றி

சிவன் அவன் என்சிந்தையுள் நின்ற அதனால்
அவன் அருளாலே அவன் தாள் வணங்கிச்
சிந்தை மகிழச் சிவ புராணம் தன்னை
முந்தை வினைமுழுதும் ஓய உரைப்பன் யான். 20

கண் நுதலான் தன்கருணைக் கண்காட்ட வந்து எய்தி
எண்ணுதற்கு எட்டா எழில் ஆர்கழல் இறைஞ்சி
விண் நிறைந்தும் மண் நிறைந்தும் மிக்காய், விளங்கு ஒளியாய்,
எண் இறந்த எல்லை இலாதானே நின் பெரும்சீர்
பொல்லா வினையேன் புகழுமாறு ஒன்று அறியேன் 25

புல்லாகிப் பூடாய்ப் புழுவாய் மரமாகிப்
பல் விருகமாகிப் பறவையாய்ப் பாம்பாகிக்
கல்லாய் மனிதராய்ப் பேயாய்க் கணங்களாய்
வல் அசுரர் ஆகி முனிவராய்த் தேவராய்ச்
செல்லாஅ நின்ற இத் தாவர சங்கமத்துள் 30

எல்லாப் பிறப்பும் பிறந்து இளைத்தேன், எம்பெருமான்
மெய்யே உன் பொன் அடிகள் கண்டு இன்று வீடு உற்றேன்
உய்ய என் உள்ளத்துள் ஓங்காரமாய் நின்ற
மெய்யா விமலா விடைப்பாகா வேதங்கள்
ஐயா எனவோங்கி ஆழ்ந்து அகன்ற நுண்ணியனே 35

வெய்யாய், தணியாய், இயமானனாம் விமலா
பொய் ஆயின எல்லாம் போய் அகல வந்தருளி
மெய் ஞானம் ஆகி மிளிர் கின்ற மெய்ச் சுடரே
எஞ்ஞானம் இல்லாதேன் இன்பப் பெருமானே
அஞ்ஞானம் தன்னை அகல்விக்கும் நல் அறிவே 40

ஆக்கம் அளவு இறுதி இல்லாய், அனைத்து உலகும்
ஆக்குவாய் காப்பாய் அழிப்பாய் அருள் தருவாய்
போக்குவாய் என்னைப் புகுவிப்பாய் நின் தொழும்பின்
நாற்றத்தின் நேரியாய், சேயாய், நணியானே
மாற்றம் மனம் கழிய நின்ற மறையோனே 45

கறந்த பால் கன்னலொடு நெய்கலந்தாற் போலச்
சிறந்தடியார் சிந்தனையுள் தேன்ஊறி நின்று
பிறந்த பிறப்பு அறுக்கும் எங்கள் பெருமான்
நிறங்கள் ஓர் ஐந்து உடையாய், விண்ணோர்கள் ஏத்த
மறைந்திருந்தாய், எம்பெருமான் வல்வினையேன் தன்னை 50

மறைந்திட மூடிய மாய இருளை
அறம்பாவம் என்னும் அரும் கயிற்றால் கட்டி
புறம்தோல் போர்த்து எங்கும் புழு அழுக்கு மூடி,
மலம் சோரும் ஒன்பது வாயில் குடிலை
மலங்கப் புலன் ஐந்தும் வஞ்சனையைச் செய்ய, 55

விலங்கு மனத்தால், விமலா உனக்கு
கலந்த அன்பாகிக் கசிந்து உள் உருகும்
நலம் தான் இலாத சிறியேற்கு நல்கி
நிலம் தன்மேல் வந்து அருளி நீள்கழல்கள் காட்டி,
நாயிற் கடையாய்க் கிடந்த அடியேற்குத் 60

தாயிற் சிறந்த தயா ஆன தத்துவனே
மாசற்ற சோதி மலர்ந்த மலர்ச்சுடரே
தேசனே தேன் ஆர்அமுதே சிவபுரானே
பாசமாம் பற்று அறுத்துப் பாரிக்கும் ஆரியனே
நேச அருள்புரிந்து நெஞ்சில் வஞ்சம் கெடப் 65

பேராது நின்ற பெருங்கருணைப் போராறே
ஆரா அமுதே அளவிலாப் பெம்மானே
ஓராதார் உள்ளத்து ஒளிக்கும் ஒளியானே
நீராய் உருக்கி என் ஆருயிராய் நின்றானே
இன்பமும் துன்பமும் இல்லானே உள்ளானே 70

அன்பருக்கு அன்பனே யாவையுமாய் இல்லையுமாய்
சோதியனே துன்னிருளே தோன்றாப் பெருமையனே
ஆதியனே அந்தம் நடுவாகி அல்லானே
ஈர்த்து என்னை ஆட்கொண்ட எந்தை பெருமானே
கூர்த்த மெய் ஞானத்தால் கொண்டு உணர்வார் தம்கருத்தில் 75

நோக்கரிய நோக்கே நுணுக்கரிய நுண் உணர்வே
போக்கும் வரவும் புணர்வும் இலாப் புண்ணியனே
காக்கும் என் காவலனே காண்பரிய பேர் ஒளியே
ஆற்றின்ப வெள்ளமே அத்தா மிக்காய் நின்ற
தோற்றச் சுடர் ஒளியாய்ச் சொல்லாத நுண் உணர்வாய் 80

மாற்றமாம் வையகத்தின் வெவ்வேறே வந்து அறிவாம்
தேற்றனே தேற்றத் தெளிவே என் சிந்தனை உள்
ஊற்றான உண்ணார் அமுதே உடையானே
வேற்று விகார விடக்கு உடம்பின் உள்கிடப்ப
ஆற்றேன் எம் ஐயா அரனே ஓ என்று என்று 85

போற்றிப் புகழ்ந்திருந்து பொய்கெட்டு மெய் ஆனார்
மீட்டு இங்கு வந்து வினைப்பிறவி சாராமே
கள்ளப் புலக்குரம்பைக் கட்டு அழிக்க வல்லானே
நள் இருளில் நட்டம் பயின்று ஆடும் நாதனே
தில்லை உள் கூத்தனே தென்பாண்டி நாட்டானே 90

அல்லல் பிறவி அறுப்பானே ஓ என்று
சொல்லற்கு அரியானைச் சொல்லித் திருவடிக்கீழ்
சொல்லிய பாட்டின் பொருள் உணர்ந்து சொல்லுவார்
செல்வர் சிவபுரத்தின் உள்ளார் சிவன் அடிக்கீழ்ப்
பல்லோரும் ஏத்தப் பணிந்து. 95

திருச்சிற்றம்பலம்








SIVAPURANAM - SACRED SONGS ON SIVA.
By: St. Manikavasagar


Long live Sivas name (NA MA CI VA - YA - The mystic five letters)
Long live the Lords Feet
Long live his feet that is in my memory for ever
Long live the KOKAZHI (THIRUPPERUNTHURAI AVUDAYAR Temple) Rulers feet of gem
Long live the sweet feet expounded by Saiva Scriptures
Long live the feet of the one and the many Lord.

Victory to the feet that destroy harsh impurities
Victory to the feet and the headdress that severs re-birth
Victory to the feet of the one distancing from the antitheists
Victory to the feet that rejoices at the praying hands in adoration
Victory to the feet that glorifies those who bow their heads to Him.         10

Hail to the Lords feet, hail to the feet of father in heaven
Hail to the lustrous feet, hail to the roseate feet of Siva
Hail to the flawless feet of the Love personified one
Hail to the feet that severs illusive birth
Hail to the feet of the Lord of PERUNTHURAI
Hail to the mount of eternal bliss.

Siva the omnipresent is ever present in my heart
I worship his feet by his grace
I rejoice singing songs of Siva
To rid myself of my sordid past.                         20

He of the forehead eye bestowed grace
To adore his feet of excellence that is beyond awareness
O Lord the brightest light, you pervade heaven and earth
Countless and boundless you of the greatest glory
Words fail me the doer of evil deeds to praise you.

The grass, the shrub, the worm and the trees
Varied beasts, the birds and the snakes,
The stones, the humans, the devil and the angels
Powerful giants, ascetics and the celestials
Enumerated as the dynamic and the static                     30
I am exhausted by these evolutions, our Lord! It is the truth;
The sight of your golden feet, freed me from bondage.

You ensured my survival by placing the OM in my heart
True and perfect Lord on the bull; scriptures
Call you a subtle leader high wide and deep
Soothing the hot and cold our pure one
All that are lies in your presence disappear
As you appear as the beacon of true knowledge.

You gave me pleasure despite my ignorance precious joy
Oh the enlightened that dispelled my lack of knowledge             40
Without beginning, dimension nor end and all the world
You create, protect and destroy but also shower your grace
Guide me in my several life forms you assign to me.

You are part of your devotees like the fragrance in flowers
Yet out of sight to the unfriendly
Like jaggery mixed in milk and ghee
You occupy as honey in the hearts of devotees
To put an end to this life chain O Lord.

You are colors of the five elements, yet
Hid from the celestials, my Lord,                          50
Covered in dark deception by evil deeds
Bound together by the precious twine of virtuous deeds
Camouflaged the worm and dirt with external skin
Inside a body with nine valves my home you provided.

The puzzle of the five senses free to be deceitful
You check with your pure heart
My growing love for you, your grace melts my heart
Though this low-life lacks any good
You are my teacher, with your noble feet exposed
To me your slave worse than a dog                         60
Your form showered more than motherly affection

Oh flawless luminosity, the hue of blossoms
Oh the lustrous one; the sweet ambrosia of SIVAPURAM
The Lord that severs the bond and showers his blessings
To bless me with love and to blast the deceit in me
Permanently stationed in me the great river of bountiful grace
Nectar without cloying and Lord without measure
You the bright light is invisible to the dull
Makes my heart melt and blends with my life forever.

O Lord! With or without pain or pleasure                     70
Friend to the friendly; anything and nothing
Flaming light! Expansive darkness! Concealed renown!
The timeless! The end and middle and Nought
Forced me into your service my father and Lord.

Perspicacious perception of true understanding
Rare object, subtle sensitivity in fine consciousness
No death, no birth, no coalesce, are his blessings
Protector of all: Lord the opaque Light.

The pleasure flood, the greatest of all
Form of flaming light subtle in consciousness                 80
Dynamic universe enlightened by his eternal presence
Clear is my thought in the clarity of his influence
The eternal-nectar-spring within me.

I cannot bear to be caged in this perishable body
We cannot stand any longer O Lord they shout
With empty-words and thoughts and praise, survive consciously
Return as a consequence of twin deeds -- good and bad --
O Lord save us from this false body
As you dance in your midnight drama.

THILLAI dancer, South PANDI resident                     90
Savior from painful life, with OM
Praise the priceless, and fall at his feet
Sing in praise with feeling and meaning
Rush to SIVAPURAM to worship his feet
That elevates all servitors to exalted heights.                     95

THIRUCHITTAMPALAM



சிவபுராணம் - பதிகமும் உரையும்


சிவபுராணம்



Shivapuranam available in MP3 audio format here

முன்னுரை:

தமிழ் பேசும் சிவனடியார்கள் வாயெல்லாம் மணக்கின்ற பதிகம் சிவபுராணம். கல்லையும் கனிய வைக்கும் எனப் புகழ் பெற்ற திருவாசகத்தின் முதற் பதிகமாக அமைந்த சிறப்புப் பெற்றது. திருஐந்தெழுத்தை முதலாகக் கொண்டே துவங்கும் இப்பதிகம் அடியார் தொழுகையில் சிறப்பிடம் பெற்றது இதன் பெருமையைப் பறை சாற்றும்.
சிவபுராணம் என்று பெயர் கொண்ட இப்பதிகம் சீவ புராணமல்லவா பேசுகின்றது ? ஏன் சிவபுராணம் எனப் பெயர் பெற்றது ? மாணிக்க வாசகப் பெருமான் பரம்பொருளாகிய சிவபெருமானைப் பலவாறெல்லாம் விளித்து அவர் பூவார் திருவடிகளுக்குத் தம்முடைய உளமார்ந்த வணக்கங்களைக் கூறித் துவங்குகிறார். சீவனான உயிர் மும்மலச் சேற்றில் அகப்பட்டுத் திகைத்து நிற்கும் காலமும், அச்சீவனுக்கு சிவபெருமான் திருவருளால் ஏற்படும் மேம்பாடுகளையும் கூறி இறுதியாக அச்சிவபெருமானின் திருவடிக்குச் செல்லும் பெருநிலையை நமக்குக் காட்டுகின்றார். சீவன் மலச்சுழியில் சிக்குண்டு இருக்கும் தாழ்நிலையிலிருந்து, சிவனார் பெருங்கருணையால் சிவகதி அடையும் தன்னிகரற்ற பெருநிலை பற்றிக் கூறுவதால் இது சிவபுராணமே.
திருவாசகம் பெரிதும் எளிய நடையைக் கொண்டதாக இருப்பது காரணமாக உரையின் துணையின்றியே அன்பர்கள் படித்துப் பயன்பெறுவது. எனினும் சந்தி பிரித்து தினமும் பேசும் மொழியில் வழக்கத்தில் இப்போது இல்லாத சில சொற்களுக்குப் பொருளும், அங்கங்கே தொடர்புடைய சில கருத்துக்கள் குறிப்பதுவும் அன்பர்களுக்கு பயன்படக்கூடும் என்ற கருத்துடன் இவ்வுரை வரையப்பட்டுள்ளது. நேயத்தே நின்ற நிமலனார் பிழைகளை மன்னித்தும் தவிர்த்தும் அருள அவர்தம் செம்மலரடிகளுக்குப் போற்றுதல்கள்.

பதிகமும் உரையும்.


திருச்சிற்றம்பலம்


நமச்சிவாய வாஅழ்க நாதன் தாள் வாழ்க
இமைப்பொழுதும் என் நெஞ்சில் நீங்காதான் தாள் வாழ்க
கோகழி ஆண்ட குருமணி தன் தாள் வாழ்க
ஆகமம் ஆகிநின்று அண்ணிப்பான் தாள் வாழ்க
ஏகன் அநேகன் இறைவன் அடிவாழ்க 5

பொருள்:
நமச்சிவாய வாழ்க. நாதன் திருவடி வாழ்க.
கண்ணிமைக்கும் நேரமும் என் நெஞ்சம் பிரியாதவனுடைய திருவடி வாழ்க.
திருவாவடுதுறை ஆண்டருளும் குருவாகிய மாணிக்கத்தின் திருவடி வாழ்க.
தானே ஆகமமாகி நின்று நமக்கு அருகில் வருபவனுடைய திருவடி வாழ்க.
ஒருவனாகியும் பலவுருக்கொண்டும் இருக்கும் இறைவனின் திருவடி வாழ்க.

குறிப்பு:
1. மாணிக்க வாசகர் தம்முடைய திருவாசகத்தின் முதல் ஒலியாக நமச்சிவாய என்ற
திருஐந்தெழுத்தை சொன்னது மிகவும் இனியது. சிவம் வாழ்க என்று கூடத் துவங்காமல்
வணக்கத்திற்குரிய நம முதலில் கூறி இறைவனின் சிவ என்ற திருநாமத்தைச் சொல்வது
அவருடைய பணிவன்பின் வெளிப்படை.
2. திருவாசகத்தில் சிறப்பிடம் பெறுவது ஆகமம். இம்முதற் பதிகத்திலேயே அதனைப்
போற்றி நிற்பது அவருக்கு ஆகமங்கள் பால் உள்ள பெருமதிப்பைக் காட்டுவன.
வேதங்கள் இறைவனுடைய இயல்பு கூறுகின்ற போது, ஆகமங்கள் அப்பெருமானை எவ்வகை
அடையலாம் என்பது பற்றி நமக்குக் காட்டுகின்றன. வேதங்கள் அறிவானால் ஆகமங்கள்
அந்த அறிவின் பயன்பாடு. இவ்வாறு ஆகமங்கள் நமக்கு இறைவனின் அருகில் செல்லும்
வழி காட்டுவதாலும், ஆகமங்கள் இறைவனால் அருளிச்செய்யப்பட்டதாலும் இறைவனை,
"ஆகம நெறி தந்து அருகில் வரச் செய்கின்ற வள்ளல்" எனப் போற்றுகின்றார்.
3. இறைவன் ஒருவனே. (ஏகம் சத் - வேதம், ஒன்றே குலமும்
ஒருவனே தேவனும் - திருமந்திரம்). அவ்விறைவன் பசுக்களாகிய நாம் உய்வுறும்
பொருட்டு பலபல வேடங்கள் தாங்கி நம்மை ஆட்கொள்கிறான்.
(See mAhEshvara mUrtham)


வேகம் கெடுத்து ஆண்ட வேந்தன் அடி வெல்க
பிறப்பறுக்கும் பிஞ்ஞகன் தன் பெய்கழல்கள் வெல்க
புறத்தார்க்குச் சேயோன் தன் பூங்கழல்கள் வெல்க
கரம் குவிவார் உள் மகிழும் கோன் கழல்கள் வெல்க
சிரம் குவிவார் ஓங்குவிக்கும் சீரோன் கழல் வெல்க 10

பொருள்:
என்னுடைய வேகத்தைப் போக்கி ஆண்டுகொண்ட மன்னனின் திருவடி வெல்லட்டும்.
பிறப்பினை நீக்குபவனாகிய தலைக்கோலமுடைய பெருமான் அணி சேர் கழல்கள் வெல்லட்டும்.
தன்னை விடுத்து நிற்பவர்களுக்கு வெகு தூரத்தில் உள்ள (அரிய பொருளாக உள்ள)
பெருமானின் பூப்போன்ற மென்மையான கழல்கள் வெல்லட்டும்.
கைகளைக் கூப்பி வழிபடுவார் உள்ளத்தில் மகிழ்ந்து இருக்கும் மன்னனுடைய கழல்கள் வெல்லட்டும்.
தலை தாழ்ந்து வணங்குவார்களை மிக உயர்ந்த நிலைக்கு ஓங்கச் செய்யும்
பெருங்குணம் வாய்ந்தவனுடைய கழல்கள் வெல்லட்டும்.

குறிப்பு:
1. வேகம் கெடுத்தல் - துயரம் நீக்குதலைக் குறிக்கும். மனத்தின் வேகத்தையும்
(நிலையில்லாமல் அலைபாய்தல்) அதனால் வரும் கேட்டின் வேகத்தையும் குறைத்து
தன் பால் மனத்தை நிலைபெறச்செய்யும் ஈசனின் கருணையையும் குறிக்கும்.
2. பிஞ்ஞகன் - பீலி அணிந்தவன் எனவும் பொருள் கொள்ளலாம்.
(இறைவன் குரண்டாசுரனின் பீலியை அணிந்த விபரம் கந்த புராணம் ததீசி முனிவர் வாக்கில் காண்க.)
3. சேயோன் - சேய்மையில் (தூரத்தில்) இருப்பவன்.


ஈசன் அடிபோற்றி எந்தை அடிபோற்றி
தேசன் அடிபோற்றி சிவன் சேவடி போற்றி
நேயத்தே நின்ற நிமலன் அடி போற்றி
மாயப் பிறப்பு அறுக்கும் மன்னன் அடி போற்றி
சீரார் பெருந்துறை நம் தேவன் அடி போற்றி 15

பொருள்:
எல்லாவற்றையும் உடைமையாகக் கொண்டவனின் திருவடி போற்றி.
எம் தந்தை என நின்று அருளுபவனின் திருவடி போற்றி.
ஒளி வடிவானவனின் திருவடி போற்றி.
சிவன் எனப்பெறும் செம்பொருளின் சிவந்த திருவடி போற்றி.
அன்பினில் நிற்பவனான தூயவனின் திருவடி போற்றி.
மாயப் பிறப்பினை நீக்கும் உயர்ந்தோனின் திருவடி போற்றி.
அமைப்பு சிறந்து விளங்கும் திருப்பெருந்துறையில் இருக்கும் நம் தேவனின் திருவடி போற்றி.

குறிப்பு:
1. தேசு - ஒளி (சிபிவிஷ்டாய நம: - சிவ அஷ்டோத்தரம் )


ஆராத இன்பம் அருளும் மலை போற்றி
சிவன் அவன் என் சிந்தையுள் நின்ற அதனால்
அவன் அருளாலே அவன் தாள் வணங்கிச்
சிந்தை மகிழச் சிவ புராணம் தன்னை
முந்தை வினை முழுதும் ஓய உரைப்பன் யான் 20

பொருள்:
அடங்காத இன்பம் அருளும் கருணையின் மலை போன்றவனுக்கு போற்றுதல்கள்.
சிவபெருமான் என்னுடைய சிந்தையில் பெருங்கருணையால் வந்திருக்கின்ற காரணத்தால்
அவனுடைய திருவருளே துணையாகக் கொண்டு அவனுடைய திருவடியை வணக்கம் செய்து
உள்ளம் மகிழும் வண்ணம் சிவபுராணமாகிய இதனை
முன் செய்த வினைகள் எல்லாம் தீரச் சொல்லுகின்றேன்.

குறிப்பு:
1. "சிவன் அவன் என் சிந்தையுள் நின்ற அதனால் அவன் அருளாலே அவன் தாள் வணங்கி"
என்ற இவ்வரிகள் அன்பினால் நிறை நிற்கின்ற அடியவர்க்கு மட்டுமல்லாது தத்துவம்
விரும்புவோருக்கும் பெரும்பொருள் வாய்ந்தது. திருவாசகத்தில் திரும்பத் திரும்பச் சொல்லப்படும் கருத்து,
"இறைவன் தானே வந்து ஆட்கொள்கிறான்." கட்டுண்டு தவிக்கும் பசுக்களாகிய நம் எல்லா
உயிர்களின் பொருட்டு அரியவனாகிய இறைவன் எளிமையாக நிற்பது சித்தாந்தத்தில் காண்க.
அவ்வாறு எளிமையாக வந்திருக்கும் இறைவனைத் தொழுவதற்கும் அப்பெருமானுடைய அருளையே
துணையாகக் கொண்டாலேயே அது முடியும்.
(அருளே துணையாக ... அப்பர் சோற்றுத்துறை சென்று அடைவோமே - சம்பந்தர்)


கண் நுதலான் தன் கருணைக்கண் காட்ட வந்து எய்தி
எண்ணுதற்கு எட்டா எழில் ஆர்கழல் இறைஞ்சி
விண் நிறைந்தும் மண் நிறைந்தும் மிக்காய், விளங்கு ஒளியாய்,
எண் இறந்து எல்லை இலாதானே நின் பெரும்சீர்
பொல்லா வினையேன் புகழும் ஆறு ஒன்று அறியேன் 25

பொருள்:
நெற்றியிலே ஒரு கண்ணுடைய பெருமான் தன்னுடைய கருணைக்கண் காட்டியதால் இங்கு வந்தேன்.
சிந்தனைக்கு எட்டாத பேரழகு மிக்க கழல்பூண்ட திருவடிகளை தொழுது நின்று,
வானம், பூமி மற்றும் இவை தவிர மீதி உள்ளன யாவையுமாய், ஒளிமிக்கதாயும்,
அளவிடும் எல்லைகள் எல்லாம் கடந்து உள்ள பெருமானே ! - உன் பெரிய பெரிய தன்மைகளை
மோசமான வினைகளில் கிடக்கும் நான் புகழ்ந்து போற்றும் வகை தெரியாது இருக்கிறேன்.

குறிப்பு:
1. பாசத்தால் கட்டுண்ட பசுக்களின் உய்வின் பொருட்டு இறைவனால் நுண்ணுடலும்
(சூக்ஷ்ம சரீரம்) அவற்றின் வினைக்கேற்ற (பரு) உடல்கள் பின்னும் அருளப்பட்டன
என்பது சித்தாந்தம் கூறும் உலகின் துவக்கம்.
2. நுதல் - நெற்றி; இறைஞ்சி - வணங்கி; இறந்து - கடந்து; புகழும் ஆறு - புகழும் வகை.


புல்லாகிப் பூடாய்ப் புழுவாய் மரமாகிப்
பல் விருகமாகிப் பறவையாய்ப் பாம்பாகிக்
கல்லாய் மனிதராய்ப் பேயாய்க் கணங்களாய்
வல் அசுரர் ஆகி முனிவராய்த் தேவராய்ச்
செல்லாஅ நின்ற இத் தாவர சங்கமத்துள் 30
எல்லாப் பிறப்பும் பிறந்து இளைத்தேன், எம்பெருமான்

பொருள்:
புல்லாகவும், சிறு செடிகளாகவும், புழுவாகவும், மரமாகவும்,
பலவகை மிருகங்களாகவும், பறவைகளாகவும், பாம்பாகவும்,
கல்லில் வாழும் உயிராகவும், மனிதராகவும், உடல் நீங்கிய பேய்களாகவும், பலதரப்பட்ட கணக்கூட்டங்களாகவும்,
வலிமை மிகுந்த அசுரர்களாகவும், முனிவராகவும், தேவராகவும்
இந்த அசையும் மற்றும் அசையாதவற்றால் ஆன (அண்டம்) முழுதும் சென்று
எல்லாப் பிறப்பும் பிறந்து களைத்துவிட்டேன், எம்பெருமானே !
குறிப்பு:
1. விருகம் - மிருகம்; தாவர சங்கமம் - (ஸ்தாவர ஜங்கமம்) சராசரம்.


மெய்யே உன் பொன் அடிகள் கண்டு இன்று வீடு உற்றேன்
உய்ய என் உள்ளத்துள் ஓங்காரமாய் நின்ற
மெய்யா விமலா விடைப்பாகா வேதங்கள்
ஐயா என ஓங்கி ஆழ்ந்து அகன்ற நுண்ணியனே 35

பொருள்:
உன்னுடைய தங்கத் திருவடிகளைக் கண்டு இன்று உண்மையாகவே வீடு பேறடைந்தேன்.
நான் உய்யும் பொருட்டு எனது உள்ளத்துள் ஓம் எனும் ஒலியாய் எழுந்த
உண்மைப் பொருளே ! காளையை ஓட்டி வருபவனே ! வேதங்கள்
"ஐயா !" எனப் பெரிதும் வியந்து கூறி ஆழமாகவும் பலபல தன்மைகளைப் பெருகி
ஆராய்ந்தும் காண முயலுகின்ற மிகச்சிறிய பொருளுமாக இருப்பவனே !

குறிப்பு:
1. இறைவனுடைய பெருமையை அறிந்து அவருடைய திருநாமகளில் மூழ்கியிருப்போருக்கு
இங்கேயே வீடுபேறு - வேதம்.
2. வேதங்கள் பலவாறெல்லாம் ஆழ்ந்து ஆராய்ந்தும், பலபல கோணங்களில் கூறியும்
அவர் தம் பெருமையைக் கூறச் சொற்கள் இல்லாமையை உணர்த்துகின்றன. அத்தகு பெரிய
அவரோ மிகச்சிறியவற்றிலும் நிறைந்துள்ளார். என்ன விந்தை இது ?!


வெய்யாய், தணியாய், இயமானனாம் விமலா
பொய் ஆயின எல்லாம் போய் அகல வந்தருளி
மெய் ஞானம் ஆகி மிளிர்கின்ற மெய்ச் சுடரே
எஞ்ஞானம் இல்லாதேன் இன்பப் பெருமானே
அஞ்ஞானம் தன்னை அகல்விக்கும் நல் அறிவே 40

பொருள்:
வெப்பமாகச் சுடுகின்றவரும், குளுமையாக இருக்கின்றவரும் நீரே.
என் உரிமையாளனாக உள்ள மாசற்றவனே !
பொய்மைகள் எல்லாம் அகலும் வண்ணம் வந்து அருள்செய்து,
உண்மை அறிவாக ஒளிவிடும் மெய்ச்சுடரே !
எந்த அறிவும் இல்லாத எனக்கும் இன்பமாம் பெருமானே !
அறிவின்மையைப் போக்கும் நல்லறிவே !

குறிப்பு:
1. சுடர் மிகுவதால் இருளுக்குக் கேடு - பசவண்ணர்.
உள்ளத்தில் மெய்ச்சுடரான இறைவன் வர பொய்யிருளுக்குக் கேடு.
2. வெய்ய - காய்கின்ற/ சூடான; தணிய - குளுமையான.


ஆக்கம் அளவு இறுதி இல்லாய், அனைத்து உலகும்
ஆக்குவாய் காப்பாய் அழிப்பாய் அருள் தருவாய்
போக்குவாய் என்னைப் புகுவிப்பாய் நின் தொழும்பின்
நாற்றத்தின் நேரியாய், சேயாய், நணியானே
மாற்றம் மனம் கழிய நின்ற மறையோனே 45

பொருள்:
தோற்றம், குறித்த வயது, முடிவு இல்லாதவனே ! நீ உலகங்களையெல்லாம்
தோற்றுவிக்கின்றாய், தொடர்ந்து (அழியாது) இருக்கச் செய்கின்றாய்,
(இறுதியில்) அழிக்கின்றாய், அருள் தந்து உய்யக் கொள்கின்றாய்,
உயிர்களை மாயைக்குள் போக்குவாய் ! நீ என்னை உன்னுடைய அடியார் கூட்டத்தில் புகவைப்பாய்.
மணத்தினும் (வாசனை) நுண்மையான (சூக்ஷ்மமான) பொருளே !
வெகு தொலைவாகியும், மிக அருகில் இருப்பவனே !
சொல்லிற்கும் சிந்தனைக்கும் எட்டாது நிற்கும் மறை நாயகனே !

குறிப்பு:
1. இறைவனுக்கு பிறவற்றைப் போலத் தோற்றம், வாழ்வு, முடிவு இல்லாமையைக் குறிப்பிட்டு,
அப்பெருமானே மற்ற எல்லாப் பொருள்களுக்கும் ஆக்கல், காத்தல், அழித்தல், மறைத்தல், அருளல்
என்ற ஐந்தொழில்கள் மூலம் இயங்கச்செய்கிறார் என்னும் திறத்தை வெளிப்படுத்துகிறார்.
2. ஒப். உன்றன் அடியார் நடுவுற்றிருக்கும் அருளைப் புரிவாய்.
3. மணமானது காண இயலாத நுண்பொருள்களாகப் பரவுகின்றது.
இறைவன் அந்த நுண்மையினும் நுண்மையாக இருக்கிறார்.
4. சேய்மை - தொலைவு; நணியது - அருகில் இருப்பது; மாற்றம் - சொல்.


கறந்த பால் கன்னலொடு நெய்கலந்தாற் போலச்
சிறந்து அடியார் சிந்தனையுள் தேன்ஊறி நின்று
பிறந்த பிறப்பு அறுக்கும் எங்கள் பெருமான்
நிறங்கள் ஓர் ஐந்து உடையாய், விண்ணோர்கள் ஏத்த
மறைந்திருந்தாய், எம்பெருமான் ......

பொருள்:
அப்போது கறந்த பாலோடு கரும்பின் சாறும் நெய்யும் கலந்தால் எவ்வாறு இனிக்குமோ
அவ்வாறு சிறந்து, அடியவர்கள் மனத்தில் தேன் ஊற்றெடுத்தாற் போல நின்று,
இப்பிறவியை முற்றுப் பெறச்செய்யும் எங்களுடைய பெருமானே !
ஐந்நிறமும் நீயே ஆனாய் ! வானவர்கள் போற்றி நிற்க அவர்களுக்கு அரியவனாக
மறைந்திருந்தாய், எம்பெருமானே !

குறிப்பு:
1. வினை நிறைந்த பிறப்பினால் அவதிப்படும் ஆன்மாக்களில் அன்பினால் இறைவன்
திருவடி பற்றுபவர்களுக்குக் கடினமான முறைகளினால் அல்ல, மிகவும் எளிதாகவும் தேனினும்
இனிய ஊற்றாக அவர்கள் உள்ளத்தில் தோன்றி அவர்களுடைய பாச மலம் அறுக்கிறார் சிவபெருமான்.


....... வல்வினையேன் தன்னை 50
மறைந்திட மூடிய மாய இருளை
அறம்பாவம் என்னும் அரும் கயிற்றால் கட்டி
புறம்தோல் போர்த்து எங்கும் புழு அழுக்கு மூடி,
மலம் சோரும் ஒன்பது வாயில் குடிலை
மலங்கப் புலன் ஐந்தும் வஞ்சனையைச் செய்ய, 55

பொருள்:
கொடிய வினையில் சிக்குண்டிருக்கும் என்னை
மறைத்து மூடிய மாயையாகிய இருளினை
செய்யத்தகுந்தது, செய்யத் தகாதது என்னும் விதிகளால் கட்டி,
மேலே ஒரு தோலும் சுற்றி, கெட்டுப் போவதாகவும்,
அழுக்கினை உடையதாகவும் உள்ள திசுக்கள் நிறைந்து,
மலத்தினை வெளியேற்றும் ஒன்பது துளைகள் உள்ள வீடான இவ்வுடலை வைத்துக்கொண்டு
மயங்கிநிற்க, ஐந்து புலன்களும் ஏமாற்ற,

குறிப்பு:
1. உடலின் கட்டுமானம் விவரிக்கப் படுகிறது.


விலங்கும் மனத்தால், விமலா உனக்கு
கலந்த அன்பாகிக் கசிந்து உள் உருகும்
நலம் தான் இலாத சிறியேற்கு நல்கி
நிலம் தன்மேல் வந்து அருளி நீள்கழல்கள் காட்டி,
நாயிற் கடையாய்க் கிடந்த அடியேற்குத் 60
தாயிற் சிறந்த தயா ஆன தத்துவனே

பொருள்:
ஒருமைப்படாமல் சிதறுகின்ற சிந்தனைகளை உடைய மனத்தால், மாசிலாதவனே, உன்னிடம்
கலந்து நிற்கின்ற அன்பு நிறைந்து, அந்நிறைவால் கசிந்தும், உள்ளம் உருகி நிற்கின்ற
நல்ல தன்மை இல்லாத சிறுமையுடையவனாகிய என்க்கும் அருள்செய்து,
இந்த உலகில் உணரத்தக்க வண்ணம் கருணையால் வந்து,
உன்னுடைய நீண்டு அழகிய கழலணிந்த திருவடிகள் காட்டி,
நாயினும் கேவலமான நிலையில் கிடந்த அடியேனுக்குப்
பெற்ற தாயினும் அதிகமான அன்பு உடையவனான தத்துவப் பொருளே !

குறிப்பு:
1. கேவலமான நிலையில் நாம் இருப்பினும் இறைவன் திருவருள் நம்முடைய
இழிவு கண்டு புறம் தள்ளாது, அளத்தலுக்கு இயலாத கருணையினால் நம்மை
ஆண்டு கொண்டருளும் வண்ணம் இங்கு தொழப் படுகின்றது.


மாசற்ற சோதி மலர்ந்த மலர்ச்சுடரே
தேசனே தேன் ஆர்அமுதே சிவபுரனே
பாசமாம் பற்று அறுத்துப் பாரிக்கும் ஆரியனே
நேச அருள்புரிந்து நெஞ்சில் வஞ்சம் கெடப் 65
பேராது நின்ற பெருங்கருணைப் பேராறே

பொருள்:
குற்றமற்ற தூய ஒளி மலர்கின்ற மலர் போன்று இனிய சுடரே !
ஒளியுருவினனே ! தேன் நிறைந்த அமுதமே ! சிவபுரத்தை உடையவனே !
பாசமாகிய கட்டினை அறுத்துத் திருவருள் புரியும் அறிவிற் சிறந்தோனே !
இனிய அறக்கருணை புரிந்து, அதனால் என்னுடைய நெஞ்சில் வஞ்சனை ஒழிய,
என் உள்ளம் நீங்காது நின்று பெருங்கருணை பெருக்கெடுக்கும் பெருவெள்ளமே !

குறிப்பு:
1. இறைவன் உயிர்கள் பால் அவரவர் தன்மைக்கு ஏற்ப அறக்கருணை, மறக்கருணை
காட்டி நல் வழிப்படுத்துகிறார். மணிவாசகப் பெருமான், சிவபெருமான் தமக்கு அறக்கருணை
புரிவதன் மூலமே நெஞ்சின் வஞ்சமெல்லாம் அகல வழிவகை செய்துவிட்ட வகையைப் போற்றுகின்றார்.


ஆரா அமுதே அளவிலாப் பெம்மானே
ஓராதார் உள்ளத்து ஒளிக்கும் ஒளியானே
நீராய் உருக்கி என் ஆருயிராய் நின்றானே
இன்பமும் துன்பமும் இல்லானே உள்ளானே 70

பொருள்:
தெவிட்டாத அமுதமே ! அளவுகள் கடந்து நிற்கின்ற பெருமானே !
ஆர்வம் / முயற்சி இல்லாதவர் உள்ளத்தில் வெளிப்பாடின்றி மறைந்திருக்கும் ஒளியானே !
(என் உள்ளத்தை) நீரென உருகச்செய்து, என்னுடைய இன்னுயிராக நிற்பவனே !
இன்ப துன்பங்களுக்கு அப்பாற்பட்டவனே ! உள் நிற்பவனே !

குறிப்பு:
1. இறைவன் எல்லாருடைய உள்ளத்திலும் உள்ளார். எங்கும் நிறைந்தும் அதே நேரத்தில்
எல்லாம் கடந்தும் இருப்பதால் அவரைக் கடவுள் என்கிறோம். ஆயினும் ஆர்வமும் முயற்சியும்
உடையவர்கள் சிவபெருமான் திருவருளினால் அவரை உணர்கின்றார்கள். மற்றவர்கள் அலைவரிசை
ஒன்றியையாத ஒலிப்பெட்டி போல அவர் மிக அருகில் இருந்தும், பேரொளியாக இருந்தும்
காண இயலாதவர்களாக உள்ளனர்.
(ஒ. பணிந்தபின் கூடிய நெஞ்சத்துக் கோயிலாகக் கொள்வானே - திருமூலர்)
2. இறைவனுடைய எண்குணங்களில் ஒன்று வரம்பில் இன்பமுடைமை. அவ்வாறு இருக்க
"இன்பமும் துன்பமும் இல்லானே" எனக் கூறுவது பொருந்துமா எனக் கேட்டால்,
இறைவனுக்குப் பிறவற்றால் எவ்வித இன்பமோ துன்பமோ இல்லை.
செம்பொருளாக உள்ள அது தன்னுடைய வற்றாத இன்பத்தில் தானே என்றும் மகிழ்ந்து இருக்கும்.


அன்பருக்கு அன்பனே யாவையுமாய் அல்லையுமாய்
சோதியனே துன்னிருளே தோன்றாப் பெருமையனே
ஆதியனே அந்தம் நடுவாகி அல்லானே
ஈர்த்து என்னை ஆட்கொண்ட எந்தை பெருமானே
கூர்த்த மெய் ஞானத்தால் கொண்டு உணர்வார் தம்கருத்தின் 75
நோக்கரிய நோக்கே நுணுக்கு அரிய நுண் உணர்வே

பொருள்:
அன்பினால் தன்னைத் தொழும் அடியார்களுக்கு அன்பே உருவாயவனே !
எல்லாமும் தானே ஆகி, எதுவும் தானாக இல்லாது இருக்கின்றவனே !
சுடருருக்கொண்டவனே ! அடர்ந்த இருளாகவும் இருப்பவனே !
பிறப்பு என்பதே இல்லாத பெருமை உடையவனே !
முதலாக இருப்பவனே ! இறுதியாகவும் இடைப்பட்ட நிலையாகவும்
ஆகி இத்தத்துவங்கள் எல்லாம் கடந்தவனே !
(காந்தம் போல) என்னை ஈர்த்து என்னை ஆளாக -
அடியவனாகக் கொண்டு அருளிய என் தந்தைக்கும் தலைவனே !
உன்னைத் தமது கூர்மையான மெய்யறிவின் துணையாகக் உணர்கின்ற பெரியோர்களுடைய சிந்தையின்
பார்வை வியத்தற்கு உரிய பார்வை ! அவர்களுடைய ஆராயும் திறன் வியத்தற்கு உரிய ஆய்வுணர்வே !

குறிப்பு:
1. சிவபெருமான் எல்லாப் பொருள்களுடனும் கலந்து தோன்றினும் இவை எதுவும் அவரல்ல.
அவர் கலந்து இருப்பது போலவே எல்லாம் கடந்தும் உள்ளார்.
2. சிவபெருமானுக்கு அவதாரம் இல்லை. அவர் பிறப்பது இல்லை.
3. இறைவன் அன்பர்களுக்கு எளியவனாகக் காட்சி அளித்த போதிலும்,
அவருடைய பேரியல்பு யாராலும் முழுதும் ஆய்வது பற்றி எண்ணியும் பார்க்க இயலாதது.
எனவே தான் அவருடைய இயல்பினை சற்றேனும் காண முயல்கின்ற ஞானிகளின் திறனை
வியந்து கூறுகின்றார் மாணிக்க வாசகர்.
(ஒ. பேரறியாத பெருஞ்சுடர் ஒன்றதின் வேரறியாமை விளம்புகின்றேனே - திருமந்திரம்)


போக்கும் வரவும் புணர்வும் இலாப் புண்ணியனே
காக்கும் என் காவலனே காண்பரிய பேரொளியே
ஆற்று இன்ப வெள்ளமே அத்தா மிக்காய் நின்ற
தோற்றச் சுடர் ஒளியாய்ச் சொல்லாத நுண் உணர்வாய் 80

பொருள்:
நீங்குவதும், புதிதாக வருவதும், கலப்பதும் இல்லாத புண்ணிய மூர்த்தியே !
என்னைக் காக்கின்ற காவல் தெய்வமே ! காண்பதற்கு அரியதாக ஒளி மிகுந்து இருப்பவனே !
தொடர்ச்சியாகவும் முறையாகவும் வருகின்ற இன்ப வெள்ளமே ! தந்தையே ! மிகுதியாக நின்ற
ஒளி வீசும் சுடரான தோற்றத்தினனாய், சொல்லப்படாத பூடகமான நுண் உணர்வாக இருந்து

குறிப்பு:
1. இறைவன் எங்கும் நிறைந்து இருக்கும் பொழுது அவர் எதனை நீங்குவார்,
புதிதாக வருவதற்கு அவர் இல்லாத்தது என்ன உள்ளது, அவர் கலந்து இல்லாத
பொருள் தான் ஏது - புதிதாகக் கலப்பதற்கு ? இவ்வாறு எல்லாப் பொருளிலும் இருந்த போதிலும்,
பொருளின் தன்மையால் குறைபடாமல் தான் என்றும் தூயவனான புண்ணிய மூர்த்தியாகவே உள்ளார்.
2. இறைவன் சொற்களால் சொல்லி முடியாதவர். நுண் உணர்வால் அறியப் படுபவர்.
(ஒ. அவனருளே கண் கொண்டு காணின் அல்லால் இப்படியன் இந்நிறத்தன் இவ்வண்ணத்தன்
இவன் இறைவன் என்று எழுதிக் காட்டொணாதே - தேவாரம் )


மாற்றமாம் வையகத்தின் வெவ்வேறே வந்து அறிவாம்
தேற்றனே தேற்றத் தெளிவே என் சிந்தனை உள்
ஊற்றான உண்ணார் அமுதே உடையானே
வேற்று விகார விடக்கு உடம்பின் உள்கிடப்ப
ஆற்றேன் எம் ஐயா அரனே ஓ என்று என்று 85

பொருள்:
இவ்வுலகில் பல்வேறு விதங்களில் கூறப்பட்டு, மெய்யறிவாக ஆகும்
(ஆய்வின் இறுதியில் சாறாகத் தேறும்) தேற்றமே !
அந்தத் தேற்றத்தின் பயனான தெளிவே ! என்னுடைய சிந்தனையினுள்
உண்பதற்க்கு மிகவும் அரியதும் விரும்பத்தக்கதும் ஆன அமுத ஊற்றே !
என்னை உடைமையாக ஆள்பவனே !
பலவேறு விகாரங்களை உடைய ஊனால் (சதையால்) ஆன இவ்வுடம்பின் உள்ளே கட்டுண்டு கிடக்க
இயலவில்லை, எம் தலைவா ! அரனே ! ஓ ! என்று பலவாறு

குறிப்பு:
1. ஒ. ஏகம் சத் விப்ரா பஹ¤தா வதந்தி - வேதம்.


போற்றிப் புகழ்ந்திருந்து பொய்கெட்டு மெய் ஆனார்
மீட்டு இங்கு வந்து வினைப்பிறவி சாராமே
கள்ளப் புலக்குரம்பைக் கட்டு அழிக்க வல்லானே
நள் இருளில் நட்டம் பயின்று ஆடும் நாதனே
தில்லை உள் கூத்தனே தென்பாண்டி நாட்டானே 90

பொருள்:
போற்றுதல்கள் செய்து, புகழ் கூறித் தம்முடைய பொய்கள் ஒழிய உண்மையே ஆன அடியவர்கள்
மீண்டும் இவ்வுலகுக்கு வந்து வினை நிறைந்த பிறவியில் சிக்குறாது
மாயையால் ஆன இவ்வுடலின் கட்டுமானத்தை அழிக்க வல்லானே !
வேறு எதுவுமற்றதாகிய இருளில் கூத்து ஆடுகின்ற நாதனே !
தில்லை என்னும் சிதம்பரத்தில் ஆடுபவனே ! தென்பாண்டி நாட்டை உடையவனே !

குறிப்பு:
1. இருள் என்பது (ஒளீ) இன்மையைக் குறிக்கும். உலகங்கள் எல்லாம் ஒடுங்கிய
பின்னர் இறைவனைத் தவிர வேறு எதுவும் இல்லாத அந்நிலை ஏதுமற்ற இருள் போன்றது.
அவ்விருளில் ஒளியாக இறைவன் ஆடுகின்றார்.


அல்லல் பிறவி அறுப்பானே ஓ என்று
சொல்லற்கு அரியானைச் சொல்லித் திருவடிக்கீழ்
சொல்லிய பாட்டின் பொருள் உணர்ந்து சொல்லுவார்
செல்வர் சிவபுரத்தின் உள்ளார் சிவன் அடிக்கீழ்ப்
பல்லோரும் ஏத்தப் பணிந்து. 95

பொருள்:
அல்லல் நிறைந்த பிறவியை நீக்குவானே ! ஓ ! என்று
சொல்லிற்கு அரிய பெருமானைக் அழைத்து, (இறைவன்) திருவடியை பணிந்து அதன் கீழிருந்து
சொல்லிய இப்பாடலின் பொருளினை உணர்ந்து சொல்லுபவர்கள்
சிவபுரத்தில் இருக்கும் சிவபெருமானின் திருவடி நிழலுக்குச் செல்வார்கள்,
பலராலும் புகழப்பட்டும், தொழப்பட்டும்.

குறிப்பு:
1. பொருளினை உணர்ந்து சொல்லுவதன் மூலம் உணர்வினோடு ஒருமைப்பட்டுத்
தொழுதலால் அவ்வகை வணக்கத்தின் பெருமை வலியுறுத்தப்படுகின்றது.

திருச்சிற்றம்பலம்

Saturday, November 28, 2009

Competitive C Aptitude Questions and Answers

Competitive C Aptitude Questions and Answers

C Questions
Note : All the programs are tested under Turbo C/C++ compilers.
It is assumed that,
Ø Programs run under DOS environment,
Ø The underlying machine is an x86 system,
Ø Program is compiled using Turbo C/C++ compiler.
The program output may depend on the information based on this
assumptions (for example sizeof(int) == 2 may be assumed).
Predict the output or error(s) for the following:


1. void main()
{
int const * p=5;
printf("%d",++(*p));
}

Answer:
Compiler error: Cannot modify a constant value.

Explanation
p is a pointer to a "constant integer". But we tried to change the
value of the "constant integer".


2. main()
{
char s[ ]="man";
int i;
for(i=0;s[ i ];i++)
printf("\n%c%c%c%c",s[ i ],*(s+i),*(i+s),i[s]);
}

Answer:
mmmm
aaaa
nnnn

Explanation:
s[i], *(i+s), *(s+i), i[s] are all different ways of expressing the
same idea. Generally array name is the base address for that array. Here s is the
base address. i is the index number/displacement from the base address. So,
indirecting it with * is same as s[i]. i[s] may be surprising. But in the case of C
it is same as s[i].



3. main()
{
float me = 1.1;
double you = 1.1;
if(me==you)
printf("I love U");
else
printf("I hate U");
}

Answer:
I hate U

Explanation:
For floating point numbers (float, double, long double) the values
cannot be predicted exactly. Depending on the number of bytes, the precession
with of the value represented varies. Float takes 4 bytes and long double takes
10 bytes. So float stores 0.9 with less precision than long double.

Rule of Thumb:
Never compare or at-least be cautious when using floating point
numbers with relational operators (== , >, <, <=, >=,!= ) .



4. main()
{ static int var =
5;
printf("%d ",var--);
if(var)
main();
}

Answer:
5 4 3 2 1

Explanation:
When static storage class is given, it is initialized once. The change
in the value of a static variable is retained even between the function calls. Main
is also treated like any other ordinary function, which can be called recursively.



5. main()
{
int c[ ]={2.8,3.4,4,6.7,5};
int j,*p=c,*q=c;
for(j=0;j<5;j++) {
printf(" %d ",*c);
++q; }
for(j=0;j<5;j++){
printf(" %d ",*p);
++p; }
}

Answer:
2 2 2 2 2 2 3 4 6 5

Explanation:
Initially pointer c is assigned to both p and q. In the first loop,
since only q is incremented and not c , the value 2 will be printed 5 times. In
second loop p itself is incremented. So the values 2 3 4 6 5 will be printed.



6. main()
{
extern int i;
i=20;
printf("%d",i);
}

Answer:
Linker Error : Undefined symbol '_i'
Explanation:
extern storage class in the following declaration,
extern int i;
specifies to the compiler that the memory for i is allocated in some other program
and that address will be given to the current program at the time of linking. But
linker finds that no other variable of name i is available in any other program
with memory space allocated for it. Hence a linker error has occurred .


7. main()
{
int i=-1,j=-1,k=0,l=2,m;
m=i++&&j++&&k++||l++;
printf("%d %d %d %d %d",i,j,k,l,m);
}

Answer:
0 0 1 3 1

Explanation :
Logical operations always give a result of 1 or 0 . And also the
logical AND (&&) operator has higher priority over the logical OR (||) operator. So
the expression ‘i++ && j++ && k++’ is executed first. The result of this
expression is 0 (-1 && -1 && 0 = 0). Now the expression is 0 || 2 which
evaluates to 1 (because OR operator always gives 1 except for ‘0 || 0’
combination- for which it gives 0). So the value of m is 1. The values of other
variables are also incremented by 1.



8. main()
{
char *p;
printf("%d %d ",sizeof(*p),sizeof(p));
}

Answer:
1 2

Explanation:
The sizeof() operator gives the number of bytes taken by its
operand. P is a character pointer, which needs one byte for storing its value (a
character). Hence sizeof(*p) gives a value of 1. Since it needs two bytes to store
the address of the character pointer sizeof(p) gives 2.



9. main()
{
int i=3;
switch(i)
{
default:printf("zero");
case 1: printf("one");
break;
case 2:printf("two");
break;
case 3: printf("three");
break;
}
}

Answer :
Three

Explanation :
The default case can be placed anywhere inside the loop. It is
executed only when all other cases doesn't match.



10. main()
{
printf("%x",-1<<4);
}

Answer:
fff0

Explanation :
-1 is internally represented as all 1's. When left shifted four times
the least significant 4 bits are filled with 0's.The %x format specifier specifies that
the integer value be printed as a hexadecimal value.



11. main()
{
char string[]="Hello World";
display(string);
}
void display(char *string)
{
printf("%s",string);
}

Answer:
Compiler Error : Type mismatch in redeclaration of function display

Explanation :
In third line, when the function display is encountered, the
compiler doesn't know anything about the function display. It assumes the
arguments and return types to be integers, (which is the default type). When it
sees the actual function display, the arguments and type contradicts with what it
has assumed previously. Hence a compile time error occurs.



12. main()
{
int c=- -2;
printf("c=%d",c);
}

Answer:
c=2;

Explanation:
Here unary minus (or negation) operator is used twice. Same
maths rules applies, ie. minus * minus= plus.

Note:
However you cannot give like --2. Because -- operator can only be
applied to variables as a decrement operator (eg., i--). 2 is a constant and not a
variable.




13.#define int char
main()
{
int i=65;
printf("sizeof(i)=%d",sizeof(i));
}

Answer:
sizeof(i)=1

Explanation:
Since the #define replaces the string int by the macro char



14. main()
{
int i=10;
i=!i>14;
Printf ("i=%d",i);
}

Answer:
i=0
Explanation:
In the expression !i>14 , NOT (!) operator has more precedence
than ‘ >’ symbol. ! is a unary logical operator. !i (!10) is 0 (not of true is false).
0>14 is false (zero).



15.#include
main()
{
char s[]={'a','b','c','\n','c','\0'};
char *p,*str,*str1;
p=&s[3];
str=p;
str1=s;
printf("%d",++*p + ++*str1-32);
}

Answer:
77

Explanation:
p is pointing to character '\n'. str1 is pointing to character 'a' ++*p. "p is
pointing to '\n' and that is incremented by one." the ASCII value of '\n' is 10,
which is then incremented to 11. The value of ++*p is 11. ++*str1, str1 is
pointing to 'a' that is incremented by 1 and it becomes 'b'. ASCII value of 'b' is
98.
Now performing (11 + 98 – 32), we get 77("M");
So we get the output 77 :: "M" (Ascii is 77).



16.#include
main()
{
int a[2][2][2] = { {10,2,3,4}, {5,6,7,8} };
int *p,*q;
p=&a[2][2][2];
*q=***a;
printf("%d----%d",*p,*q);
}

Answer:
SomeGarbageValue---1

Explanation:
p=&a[2][2][2] you declare only two 2D arrays, but you are trying
to access the third 2D(which you are not declared) it will print garbage values.
*q=***a starting address of a is assigned integer pointer. Now q is pointing to
starting address of a. If you print *q, it will print first element of 3D array.



17.#include
main()
{
struct xx
{
int x=3;
char name[]="hello";
};
struct xx *s;
printf("%d",s->x);
printf("%s",s->name);
}

Answer:
Compiler Error

Explanation:
You should not initialize variables in declaration



18.#include
main()
{
struct xx
{
int x;
struct yy
{
char s;
struct xx *p;
};
struct yy *q;
};
}

Answer:
Compiler Error

Explanation:
The structure yy is nested within structure xx. Hence, the elements
are of yy are to be accessed through the instance of structure xx, which needs an
instance of yy to be known. If the instance is created after defining the structure
the compiler will not know about the instance relative to xx. Hence for nested
structure yy you have to declare member.



19. main()
{
printf("\nab");
printf("\bsi");
printf("\rha");
}

Answer:
Hai

Explanation:
\n - newline
\b - backspace
\r – linefeed



20. main()
{
int i=5;
printf("%d%d%d%d%d%d",i++,i--,++i,--i,i);
}

Answer:
45545

Explanation:
The arguments in a function call are pushed into the stack from left
to right. The evaluation is by popping out from the stack. and the evaluation is
from right to left, hence the result.



21.#define square(x) x*x
main()
{
int i;
i = 64/square(4);
printf("%d",i);
}

Answer:
64

Explanation:
the macro call square(4) will substituted by 4*4 so the expression
becomes i = 64/4*4 . Since / and * has equal priority the expression will be
evaluated as (64/4)*4 i.e. 16*4 = 64



22. main()
{
char *p="hai friends",*p1;
p1=p;
while(*p!='\0') ++*p++;
printf("%s %s",p,p1);
}

Answer:
ibj!gsjfoet

Explanation:
++*p++ will be parse in the given order
Ø *p that is value at the location currently pointed by p will be taken
Ø ++*p the retrieved value will be incremented
Ø when ; is encountered the location will be incremented that is p++ will be
executed
Hence, in the while loop initial value pointed by p is ‘h’, which is changed to ‘i’ by
executing ++*p and pointer moves to point, ‘a’ which is similarly changed to ‘b’
and so on. Similarly blank space is converted to ‘!’. Thus, we obtain value in p
becomes “ibj!gsjfoet” and since p reaches ‘\0’ and p1 points to p thus p1doesnot
print anything.



23.#include
#define a 10
main()
{
#define a 50
printf("%d",a);
}

Answer:
50

Explanation:
The preprocessor directives can be redefined anywhere in the
program. So the most recently assigned value will be taken.



24.#define clrscr() 100
main()
{
clrscr();
printf("%d\n",clrscr());
}

Answer:
100

Explanation:
Preprocessor executes as a seperate pass before the execution of
the compiler. So textual replacement of clrscr() to 100 occurs.The input program
to compiler looks like this :
main()
{
100;
printf("%d\n",100);
}

Note:
100; is an executable statement but with no action. So it doesn't
give any problem



25. main()
{
printf("%p",main);
}

Answer:
Some address will be printed.

Explanation:
Function names are just addresses (just like array names are
addresses).
main() is also a function. So the address of function main will be printed. %p in
printf specifies that the argument is an address. They are printed as hexadecimal
numbers.



27) main()
{
clrscr();
}
clrscr();

Answer:
No output/error

Explanation:
The first clrscr() occurs inside a function. So it becomes a function
call. In the second clrscr(); is a function declaration (because it is
not inside any function).



28) enum colors {BLACK,BLUE,GREEN}
main()
{
printf("%d..%d..%d",BLACK,BLUE,GREEN);
return(1);
}

Answer:
0..1..2

Explanation:
enum assigns numbers starting from 0, if not explicitly defined.



29) void main()
{
char far *farther,*farthest;
printf("%d..%d",sizeof(farther),sizeof(farthest));
}

Answer:
4..2

Explanation:
the second pointer is of char type and not a far pointer



30) main()
{
int i=400,j=300;
printf("%d..%d");
}

Answer:
400..300

Explanation:
printf takes the values of the first two assignments of the program.
Any number of printf's may be given. All of them take only the first
two values. If more number of assignments given in the
program,then printf will take garbage values.



31) main()
{
char *p;
p="Hello";
printf("%c\n",*&*p);
}

Answer:
H

Explanation:
* is a dereference operator & is a reference operator. They can be
applied any number of times provided it is meaningful. Here p
points to the first character in the string "Hello". *p dereferences it
and so its value is H. Again & references it to an address and *
dereferences it to the value H.



32) main()
{
int i=1;
while (i<=5)
{
printf("%d",i);
if (i>2)
goto here;
i++;
}
}
fun()
{
here:
printf("PP");
}

Answer:
Compiler error: Undefined label 'here' in function main

Explanation:
Labels have functions scope, in other words The scope of the labels
is limited to functions . The label 'here' is available in function fun()
Hence it is not visible in function main.



33) main()
{
static char names[5][20]={"pascal","ada","cobol","fortran","perl"};
int i;
char *t;
t=names[3];
names[3]=names[4];
names[4]=t;
for (i=0;i<=4;i++)
printf("%s",names[i]);
}

Answer:
Compiler error: Lvalue required in function main

Explanation:
Array names are pointer constants. So it cannot be modified.



34) void main()
{
int i=5;
printf("%d",i++ + ++i);
}

Answer:
Output Cannot be predicted exactly.

Explanation:
Side effects are involved in the evaluation of i



35) void main()
{
int i=5;
printf("%d",i+++++i);
}

Answer:
Compiler Error

Explanation:
The expression i+++++i is parsed as i ++ ++ + i which is an
illegal combination of operators.



36) #include
main()
{i
nt i=1,j=2;
switch(i)
{
case 1: printf("GOOD");
break;
case j: printf("BAD");
break;
}
}

Answer:
Compiler Error: Constant expression required in function main.

Explanation:
The case statement can have only constant expressions (this
implies that we cannot use variable names directly so an error).
Note:
Enumerated types can be used in case statements.



37) main()
{i
nt i;
printf("%d",scanf("%d",&i)); // value 10 is given as input here
}

Answer:
1

Explanation:
Scanf returns number of items successfully read and not 1/0. Here
10 is given as input which should have been scanned successfully.
So number of items read is 1.



38) #define f(g,g2) g##g2
main()
{i
nt var12=100;
printf("%d",f(var,12));
}

Answer:
100



39) main()
{i
nt i=0;
for(;i++;printf("%d",i)) ;
printf("%d",i);
}

Answer:
1

Explanation:
before entering into the for loop the checking condition is
"evaluated". Here it evaluates to 0 (false) and comes out of the
loop, and i is incremented (note the semicolon after the for loop).



40) #include
main()
{
char s[]={'a','b','c','\n','c','\0'};
char *p,*str,*str1;
p=&s[3];
str=p;
str1=s;
printf("%d",++*p + ++*str1-32);
}

Answer:
M

Explanation:
p is pointing to character '\n'.str1 is pointing to character 'a' ++*p
meAnswer:"p is pointing to '\n' and that is incremented by one."
the ASCII value of '\n' is 10. then it is incremented to 11. the value
of ++*p is 11. ++*str1 meAnswer:"str1 is pointing to 'a' that is
incremented by 1 and it becomes 'b'. ASCII value of 'b' is 98. both
11 and 98 is added and result is subtracted from 32.
i.e. (11+98-32)=77("M");



41) #include
main()
{
struct xx
{
int x=3;
char name[]="hello";
};
struct xx *s=malloc(sizeof(struct xx));
printf("%d",s->x);
printf("%s",s->name);
}

Answer:
Compiler Error

Explanation:
Initialization should not be done for structure members inside the
structure declaration



42) #include
main()
{ struct xx
{
int x;
struct yy
{
char s;
struct xx *p;
};
struct yy *q;
};
}

Answer:
Compiler Error

Explanation:
in the end of nested structure yy a member have to be declared.



43) main()
{
extern int i;
i=20;
printf("%d",sizeof(i));
}

Answer:
Linker error: undefined symbol '_i'.

Explanation:
extern declaration specifies that the variable i is defined
somewhere else. The compiler passes the external variable to be
resolved by the linker. So compiler doesn't find an error. During
linking the linker searches for the definition of i. Since it is not
found the linker flags an error.



44) main()
{
printf("%d", out);
}
int out=100;

Answer:
Compiler error: undefined symbol out in function main.

Explanation:
The rule is that a variable is available for use from the point of
declaration. Even though a is a global variable, it is not available
for main. Hence an error.



45) main()
{
extern out;
printf("%d", out);
}
int out=100;

Answer:
100

Explanation:
This is the correct way of writing the previous program.




46) main()
{
show();
}
void show()
{
printf("I'm the greatest");
}

Answer:
Compier error: Type mismatch in redeclaration of show.

Explanation:
When the compiler sees the function show it doesn't know anything
about it. So the default return type (ie, int) is assumed. But when
compiler sees the actual definition of show mismatch occurs since it
is declared as void. Hence the error.
The solutions are as follows:
1. declare void show() in main() .
2. define show() before main().
3. declare extern void show() before the use of show().



47) main( )
{
int a[2][3][2] = {{{2,4},{7,8},{3,4}},{{2,2},{2,3},{3,4}}};
printf(“%u %u %u %d \n”,a,*a,**a,***a);
printf(“%u %u %u %d \n”,a+1,*a+1,**a+1,***a+1);
}

Answer:
100, 100, 100, 2
114, 104, 102, 3

Explanation:
The given array is a 3-D one. It can also be viewed as a 1-D
array.
2 4 7 8 3 4 2 2 2 3 3 4
100 102 104 106 108 110 112 114 116 118 120 122
thus, for the first printf statement a, *a, **a give address of first
element . since the indirection ***a gives the value. Hence, the
first line of the output.
for the second printf a+1 increases in the third dimension thus
points to value at 114, *a+1 increments in second dimension thus
points to 104, **a +1 increments the first dimension thus points to
102 and ***a+1 first gets the value at first location and then
increments it by 1. Hence, the output.



48) main( )
{
int a[ ] = {10,20,30,40,50},j,*p;
for(j=0; j<5; j++)
{
printf(“%d” ,*a);
a++;
}
p = a;
for(j=0; j<5; j++)
{
printf(“%d ” ,*p);
p++;
}
}

Answer:
Compiler error: lvalue required.

Explanation:
Error is in line with statement a++. The operand must be an lvalue
and may be of any of scalar type for the any operator, array name
only when subscripted is an lvalue. Simply array name is a nonmodifiable
lvalue.



49) main( )
{
static int a[ ] = {0,1,2,3,4};
int *p[ ] = {a,a+1,a+2,a+3,a+4};
int **ptr = p;
ptr++;
printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);
*ptr++;
printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);
*++ptr;
printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);
++*ptr;
printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);
}

Answer:
111
222
333
344

Explanation:
Let us consider the array and the two pointers with some address
a
0 1 2 3 4
100 102 104 106 108
p
100 102 104 106 108
1000 1002 1004 1006 1008
ptr
1000
2000
After execution of the instruction ptr++ value in ptr becomes 1002,
if scaling factor for integer is 2 bytes. Now ptr – p is value in ptr –
starting location of array p, (1002 – 1000) / (scaling factor) = 1,
*ptr – a = value at address pointed by ptr – starting value of array
a, 1002 has a value 102 so the value is (102 – 100)/(scaling
factor) = 1, **ptr is the value stored in the location pointed by
the pointer of ptr = value pointed by value pointed by 1002 =
value pointed by 102 = 1. Hence the output of the firs printf is 1,
1, 1.
After execution of *ptr++ increments value of the value in ptr by
scaling factor, so it becomes1004. Hence, the outputs for the
second printf are ptr – p = 2, *ptr – a = 2, **ptr = 2.
After execution of *++ptr increments value of the value in ptr by
scaling factor, so it becomes1004. Hence, the outputs for the third
printf are ptr – p = 3, *ptr – a = 3, **ptr = 3.
After execution of ++*ptr value in ptr remains the same, the value
pointed by the value is incremented by the scaling factor. So the
value in array p at location 1006 changes from 106 10 108,. Hence,
the outputs for the fourth printf are ptr – p = 1006 – 1000 = 3,
*ptr – a = 108 – 100 = 4, **ptr = 4.



50) main( )
{
char *q;
int j;
for (j=0; j<3; j++) scanf(“%s” ,(q+j));
for (j=0; j<3; j++) printf(“%c” ,*(q+j));
for (j=0; j<3; j++) printf(“%s” ,(q+j));
}

Explanation:
Here we have only one pointer to type char and since we take input
in the same pointer thus we keep writing over in the same location,
each time shifting the pointer value by 1. Suppose the inputs are
MOUSE, TRACK and VIRTUAL. Then for the first input suppose the
pointer starts at location 100 then the input one is stored as
M O U S E \0
When the second input is given the pointer is incremented as j
value becomes 1, so the input is filled in memory starting from
101.
M T R A C K \0
The third input starts filling from the location 102
M T V I R T U A L \0
This is the final value stored .
The first printf prints the values at the position q, q+1 and q+2 =
M T V
The second printf prints three strings starting from locations q,
q+1, q+2
i.e MTVIRTUAL, TVIRTUAL and VIRTUAL.



51) main( )
{
void *vp;
char ch = ‘g’, *cp = “goofy”;
int j = 20;
vp = &ch;
printf(“%c”, *(char *)vp);
vp = &j;
printf(“%d”,*(int *)vp);
vp = cp;
printf(“%s”,(char *)vp + 3);
}

Answer:
g20fy

Explanation:
Since a void pointer is used it can be type casted to any other type
pointer. vp = &ch stores address of char ch and the next
statement prints the value stored in vp after type casting it to the
proper data type pointer. the output is ‘g’. Similarly the output
from second printf is ‘20’. The third printf statement type casts it to
print the string from the 4th value hence the output is ‘fy’.



52) main ( )
{
static char *s[ ] = {“black”, “white”, “yellow”, “violet”};
char **ptr[ ] = {s+3, s+2, s+1, s}, ***p;
p = ptr;
**++p;
printf(“%s”,*--*++p + 3);
}

Answer:
ck

Explanation:
In this problem we have an array of char pointers pointing to start
of 4 strings. Then we have ptr which is a pointer to a pointer of
type char and a variable p which is a pointer to a pointer to a
pointer of type char. p hold the initial value of ptr, i.e. p = s+3.
The next statement increment value in p by 1 , thus now value of p
= s+2. In the printf statement the expression is evaluated *++p
causes gets value s+1 then the pre decrement is executed and we
get s+1 – 1 = s . the indirection operator now gets the value from
the array of s and adds 3 to the starting address. The string is
printed starting from this position. Thus, the output is ‘ck’.



53) main()
{
int i, n;
char *x = “girl”;
n = strlen(x);
*x = x[n];
for(i=0; i
{
printf(“%s\n”,x);
x++;
}
}

Answer:
(blank space)
irl
rl
l

Explanation:
Here a string (a pointer to char) is initialized with a value “girl”.
The strlen function returns the length of the string, thus n has a
value 4. The next statement assigns value at the nth location (‘\0’)
to the first location. Now the string becomes “\0irl” . Now the printf
statement prints the string after each iteration it increments it
starting position. Loop starts from 0 to 4. The first time x[0] = ‘\0’
hence it prints nothing and pointer value is incremented. The
second time it prints from x[1] i.e “irl” and the third time it prints
“rl” and the last time it prints “l” and the loop terminates.



54) int i,j;
for(i=0;i<=10;i++)
{
j+=5;
assert(i<5);
}

Answer:
Runtime error: Abnormal program termination.
assert failed (i<5), ,

Explanation:
asserts are used during debugging to make sure that certain
conditions are satisfied. If assertion fails, the program will
terminate reporting the same. After debugging use,
#undef NDEBUG
and this will disable all the assertions from the source code.
Assertion
is a good debugging tool to make use of.



55) main()
{i
nt i=-1;
+i;
printf("i = %d, +i = %d \n",i,+i);
}

Answer:
i = -1, +i = -1

Explanation:
Unary + is the only dummy operator in C. Where-ever it comes
you can just ignore it just because it has no effect in the
expressions (hence the name dummy operator).



56) What are the files which are automatically opened when a C file is
executed?

Answer:
stdin, stdout, stderr (standard input,standard output,standard
error).



57) what will be the position of the file marker?
a: fseek(ptr,0,SEEK_SET);
b: fseek(ptr,0,SEEK_CUR);

Answer :
a: The SEEK_SET sets the file position marker to the starting of the
file.
b: The SEEK_CUR sets the file position marker to the current
position
of the file.



58) main()
{ char name[10],s[12];
scanf(" \"%[^\"]\"",s);
}
How scanf will execute?

Answer:
First it checks for the leading white space and discards it.Then it
matches with a quotation mark and then it reads all character upto
another quotation mark.



59) What is the problem with the following code segment?
while ((fgets(receiving array,50,file_ptr)) != EOF);

Answer & Explanation:
fgets returns a pointer. So the correct end of file check is checking
for != NULL.



60) main()
{
main();
}

Answer:
Runtime error : Stack overflow.

Explanation:
main function calls itself again and again. Each time the function is
called its return address is stored in the call stack. Since there is
no condition to terminate the function call, the call stack overflows
at runtime. So it terminates the program and results in an error.



61) main()
{ char *
cptr,c;
void *vptr,v;
c=10; v=0;
cptr=&c; vptr=&v;
printf("%c%v",c,v);
}

Answer:
Compiler error (at line number 4): size of v is Unknown.

Explanation:
You can create a variable of type void * but not of type void, since
void is an empty type. In the second line you are creating variable
vptr of type void * and v of type void hence an error.



62) main()
{ char *
str1="abcd";
char str2[]="abcd";
printf("%d %d %d",sizeof(str1),sizeof(str2),sizeof("abcd"));
}

Answer:
2 5 5

Explanation:
In first sizeof, str1 is a character pointer so it gives you the size of
the pointer variable. In second sizeof the name str2 indicates the
name of the array whose size is 5 (including the '\0' termination
character). The third sizeof is similar to the second one.



63) main()
{ char not;
not=!2;
printf("%d",not);
}

Answer:
0

Explanation:
! is a logical operator. In C the value 0 is considered to be the
boolean value FALSE, and any non-zero value is considered to be
the boolean value TRUE. Here 2 is a non-zero value so TRUE. !TRUE
is FALSE (0) so it prints 0.



64) #define FALSE -1
#define TRUE 1
#define NULL 0
main() {
if(NULL)
puts("NULL");
else if(FALSE)
puts("TRUE");
else
puts("FALSE");
}

Answer:
TRUE

Explanation:
The input program to the compiler after processing by the
preprocessor is,
main(){
if(0)
puts("NULL");
else if(-1)
puts("TRUE");
else
puts("FALSE");
} Preprocessor doesn't replace the values given inside the double
quotes. The check by if condition is boolean value false so it goes
to else. In second if -1 is boolean value true hence "TRUE" is
printed.



65) main()
{i
nt k=1;
printf("%d==1 is ""%s",k,k==1?"TRUE":"FALSE");
}

Answer:
1==1 is TRUE

Explanation:
When two strings are placed together (or separated by whitespace)
they are concatenated (this is called as "stringization"
operation). So the string is as if it is given as "%d==1 is %s". The
conditional operator( ?: ) evaluates to "TRUE".



66) main()
{i
nt y;
scanf("%d",&y); // input given is 2000
if( (y%4==0 && y%100 != 0) || y%100 == 0 )
printf("%d is a leap year");
else
printf("%d is not a leap year");
}

Answer:
2000 is a leap year

Explanation:
An ordinary program to check if leap year or not.



67) #define max 5
#define int arr1[max]
main()
{ typedef char arr2[max];
arr1 list={0,1,2,3,4};
arr2 name="name";
printf("%d %s",list[0],name);
}

Answer:
Compiler error (in the line arr1 list = {0,1,2,3,4})

Explanation:
arr2 is declared of type array of size 5 of characters. So it can be
used to declare the variable name of the type arr2. But it is not the
case of arr1. Hence an error.

Rule of Thumb:
#defines are used for textual replacement whereas typedefs are
used for declaring new types.



68) int i=10;
main()
{
extern int i;
{
int i=20;
{
const volatile unsigned i=30;
printf("%d",i);
}
printf("%d",i);
}
printf("%d",i);
}

Answer:
30,20,10

Explanation:
'{' introduces new block and thus new scope. In the innermost
block i is declared as,
const volatile unsigned
which is a valid declaration. i is assumed of type int. So printf
prints 30. In the next block, i has value 20 and so printf prints 20.
In the outermost block, i is declared as extern, so no storage space
is allocated for it. After compilation is over the linker resolves it to
global variable i (since it is the only variable visible there). So it
prints i's value as 10.



69) main()
{
int *j;
{
int i=10;
j=&i;
}
printf("%d",*j);
}

Answer:
10

Explanation:
The variable i is a block level variable and the visibility is inside
that block only. But the lifetime of i is lifetime of the function so it
lives upto the exit of main function. Since the i is still allocated
space, *j prints the value stored in i since j points i.



70) main()
{i
nt i=-1;
-i;
printf("i = %d, -i = %d \n",i,-i);
}

Answer:
i = -1, -i = 1

Explanation:
-i is executed and this execution doesn't affect the value of i. In
printf first you just print the value of i. After that the value of the
expression -i = -(-1) is printed.



71) #include
main()
{
const int i=4;
float j;
j = ++i;
printf("%d %f", i,++j);
}

Answer:
Compiler error

Explanation:
i is a constant. you cannot change the value of constant



72) #include
main()
{
int a[2][2][2] = { {10,2,3,4}, {5,6,7,8} };
int *p,*q;
p=&a[2][2][2];
*q=***a;
printf("%d..%d",*p,*q);
}

Answer:
garbagevalue..1

Explanation:
p=&a[2][2][2] you declare only two 2D arrays. but you are trying
to access the third 2D(which you are not declared) it will print
garbage values. *q=***a starting address of a is assigned integer
pointer. now q is pointing to starting address of a.if you print *q
meAnswer:it will print first element of 3D array.



73) #include
main()
{
register i=5;
char j[]= "hello";
printf("%s %d",j,i);
}

Answer:
hello 5

Explanation:
if you declare i as register compiler will treat it as ordinary integer
and it will take integer value. i value may be stored either in
register or in memory.



74) main()
{
int i=5,j=6,z;
printf("%d",i+++j);
}

Answer:
11

Explanation:
the expression i+++j is treated as (i++ + j)



76) struct aaa{
struct aaa *prev;
int i;
struct aaa *next;
};
main()
{
struct aaa abc,def,ghi,jkl;
int x=100;
abc.i=0;abc.prev=&jkl;
abc.next=&def;
def.i=1;def.prev=&abc;def.next=&ghi;
ghi.i=2;ghi.prev=&def;
ghi.next=&jkl;
jkl.i=3;jkl.prev=&ghi;jkl.next=&abc;
x=abc.next->next->prev->next->i;
printf("%d",x);
}

Answer:
2

Explanation:
above all statements form a double circular linked list;
abc.next->next->prev->next->i
this one points to "ghi" node the value of at particular node is 2.



77) struct point
{
int x;
int y;
};
struct point origin,*pp;
main()
{
pp=&origin;
printf("origin is(%d%d)\n",(*pp).x,(*pp).y);
printf("origin is (%d%d)\n",pp->x,pp->y);
}

Answer:
origin is(0,0)
origin is(0,0)

Explanation:
pp is a pointer to structure. we can access the elements of the
structure either with arrow mark or with indirection operator.

Note:
Since structure point is globally declared x & y are initialized as
zeroes




78) main()
{
int i=_l_abc(10);
printf("%d\n",--i);
}i
nt _l_abc(int i)
{
return(i++);
}

Answer:
9

Explanation:
return(i++) it will first return i and then increments. i.e. 10 will be
returned.




79) main()
{
char *p;
int *q;
long *r;
p=q=r=0;
p++;
q++;
r++;
printf("%p...%p...%p",p,q,r);
}

Answer:
0001...0002...0004

Explanation:
++ operator when applied to pointers increments address
according to their corresponding data-types.



80) main()
{
char c=' ',x,convert(z);
getc(c);
if((c>='a') && (c<='z'))
x=convert(c);
printf("%c",x);
} convert(z)
{
return z-32;
}

Answer:
Compiler error

Explanation:
declaration of convert and format of getc() are wrong.




81) main(int argc, char **argv)
{
printf("enter the character");
getchar();
sum(argv[1],argv[2]);
} sum(num1,num2)
int num1,num2;
{
return num1+num2;
}

Answer:
Compiler error.

Explanation:
argv[1] & argv[2] are strings. They are passed to the function sum
without converting it to integer values.




82) # include
int one_d[]={1,2,3};
main()
{
int *ptr;
ptr=one_d;
ptr+=3;
printf("%d",*ptr);
}

Answer:
garbage value

Explanation:
ptr pointer is pointing to out of the array range of one_d.




83) # include
aaa() {
printf("hi");
}
bbb(){
printf("hello");
}
ccc(){
printf("bye");
}
main()
{
int (*ptr[3])();
ptr[0]=aaa;
ptr[1]=bbb;
ptr[2]=ccc;
ptr[2]();
}

Answer:
bye

Explanation:
ptr is array of pointers to functions of return type int.ptr[0] is
assigned to address of the function aaa. Similarly ptr[1] and ptr[2]
for bbb and ccc respectively. ptr[2]() is in effect of writing ccc(),
since ptr[2] points to ccc.



85) #include
main()
{ FILE *
ptr;
char i;
ptr=fopen("zzz.c","r");
while((i=fgetch(ptr))!=EOF)
printf("%c",i);
}

Answer:
contents of zzz.c followed by an infinite loop

Explanation:
The condition is checked against EOF, it should be checked against
NULL.




86) main()
{
int i =0;j=0;
if(i && j++)
printf("%d..%d",i++,j);
printf("%d..%d,i,j);
}

Answer:
0..0

Explanation:
The value of i is 0. Since this information is enough to determine
the truth value of the boolean expression. So the statement
following the if statement is not executed. The values of i and j
remain unchanged and get printed.




87) main()
{
int i;
i = abc();
printf("%d",i);
}
abc()
{
_AX = 1000;
}

Answer:
1000

Explanation:
Normally the return value from the function is through the
information from the accumulator. Here _AH is the pseudo global
variable denoting the accumulator. Hence, the value of the
accumulator is set 1000 so the function returns value 1000.




88) int i;
main(){
int t;
for ( t=4;scanf("%d",&i)-t;printf("%d\n",i))
printf("%d--",t--);
}
// If the inputs are 0,1,2,3 find the o/p

Answer:
4--0
3--1
2--2

Explanation:
Let us assume some x= scanf("%d",&i)-t the values during
execution
will be,
t i x
4 0 -4
3 1 -2
2 2 0



89) main(){
int a= 0;int b = 20;char x =1;char y =10;
if(a,b,x,y)
printf("hello");
}

Answer:
hello

Explanation:
The comma operator has associativity from left to right. Only the
rightmost value is returned and the other values are evaluated and
ignored. Thus the value of last variable y is returned to check in if.
Since it is a non zero value if becomes true so, "hello" will be
printed.



90) main(){
unsigned int i;
for(i=1;i>-2;i--)
printf("c aptitude");
}

Explanation:
i is an unsigned integer. It is compared with a signed value. Since
the both types doesn't match, signed is promoted to unsigned
value. The unsigned equivalent of -2 is a huge value so condition
becomes false and control comes out of the loop.




91) In the following pgm add a stmt in the function fun such that the address
Of 'a' gets stored in 'j'.
main(){
int * j;
void fun(int **);
fun(&j);
}
void fun(int **k) {
int a =0;
/* add a stmt here*/
}

Answer:
*k = &a

Explanation:
The argument of the function is a pointer to a pointer.



92) What are the following notations of defining functions known as?
i. int abc(int a,float b)
{
/* some code */
}
ii. int abc(a,b)
int a; float b;
{
/* some code*/
}

Answer:
i. ANSI C notation
ii. Kernighan & Ritche notation



93) main()
{ char *
p;
p="%d\n";
p++;
p++;
printf(p-2,300);
}

Answer:
300

Explanation:
The pointer points to % since it is incremented twice and again
decremented by 2, it points to '%d\n' and 300 is printed.



94) main(){
char a[100];
a[0]='a';a[1]]='b';a[2]='c';a[4]='d';
abc(a);
}
abc(char a[]){
a++;
printf("%c",*a);
a++;
printf("%c",*a);
}

Explanation:
The base address is modified only in function and as a result a
points to 'b' then after incrementing to 'c' so bc will be printed.



95) func(a,b)
int a,b;
{
return( a= (a==b) );
}
main()
{i
nt process(),func();
printf("The value of process is %d !\n ",process(func,3,6));
}
process(pf,val1,val2)
int (*pf) ();
int val1,val2;
{ return((*pf) (
val1,val2));
}

Answer:
The value if process is 0 !

Explanation:
The function 'process' has 3 parameters - 1, a pointer to another
function 2 and 3, integers. When this function is invoked from
main, the following substitutions for formal parameters take place:
func for pf, 3 for val1 and 6 for val2. This function returns the
result of the operation performed by the function 'func'. The
function func has two integer parameters. The formal parameters
are substituted as 3 for a and 6 for b. since 3 is not equal to 6,
a==b returns 0. therefore the function returns 0 which in turn is
returned by the function 'process'.



96) void main()
{
static int i=5;
if(--i){
main();
printf("%d ",i);
}
}

Answer:
0 0 0 0

Explanation:
The variable "I" is declared as static, hence memory for I will be
allocated for only once, as it encounters the statement. The function main
() will be called recursively unless I becomes equal to 0, and since main()
is recursively called, so the value of static I ie., 0 will be printed every
time the control is returned.



97) void main()
{
int k=ret(sizeof(float));
printf("\n here value is %d",++k);
}i
nt ret(int ret)
{
ret += 2.5;
return(ret);
}

Answer:
Here value is 7

Explanation:
The int ret(int ret), ie., the function name and the argument name
can be the same.
Firstly, the function ret() is called in which the sizeof(float) ie., 4 is
passed, after the first expression the value in ret will be 6, as ret is
integer hence the value stored in ret will have implicit type conversion
from float to int. The ret is returned in main() it is printed after and
preincrement.



98) void main()
{
char a[]="12345\0";
int i=strlen(a);
printf("here in 3 %d\n",++i);
}

Answer:
here in 3 6

Explanation:
The char array 'a' will hold the initialized string, whose length will
be counted from 0 till the null character. Hence the 'I' will hold the value
equal to 5, after the pre-increment in the printf statement, the 6 will be
printed.



99) void main()
{
unsigned giveit=-1;
int gotit;
printf("%u ",++giveit);
printf("%u \n",gotit=--giveit);
}

Answer:
0 65535



100) void main()
{
int i;
char a[]="\0";
if(printf("%s\n",a))
printf("Ok here \n");
else
printf("Forget it\n");
}

Answer:
Ok here

Explanation:
Printf will return how many characters does it print. Hence
printing a null character returns 1 which makes the if
statement true, thus "Ok here" is printed.



101) void main()
{
void *v;
int integer=2;
int *i=&integer;
v=i;
printf("%d",(int*)*v);
}

Answer:
Compiler Error. We cannot apply indirection on type void*.

Explanation:
Void pointer is a generic pointer type. No pointer arithmetic can
be done on it. Void pointers are normally used for,
1. Passing generic pointers to functions and returning such
pointers.
2. As a intermediate pointer type.
3. Used when the exact pointer type will be known at a later
point of time.



102) void main()
{
int i=i++,j=j++,k=k++;
printf(“%d%d%d”,i,j,k);
}

Answer:
Garbage values.

Explanation:
An identifier is available to use in program code from the point of
its declaration.
So expressions such as i = i++ are valid statements. The i, j and k
are automatic variables and so they contain some garbage value.
Garbage in is garbage out (GIGO).




103) void main()
{
static int i=i++, j=j++, k=k++;
printf(“i = %d j = %d k = %d”, i, j, k);
}

Answer:
i = 1 j = 1 k = 1

Explanation:
Since static variables are initialized to zero by default.



104) void main()
{
while(1){
if(printf("%d",printf("%d")))
break;
else
continue;
}
}

Answer:
Garbage values

Explanation:
The inner printf executes first to print some garbage value. The
printf returns no of characters printed and this value also cannot be
predicted. Still the outer printf prints something and so returns a
non-zero value. So it encounters the break statement and comes
out of the while statement.



104) main()
{
unsigned int i=10;
while(i-->=0)
printf("%u ",i);
}

Answer:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 65535 65534…..

Explanation:
Since i is an unsigned integer it can never become negative. So the
expression i-- >=0 will always be true, leading to an infinite loop.




105) #include
main()
{
int x,y=2,z,a;
if(x=y%2) z=2;
a=2;
printf("%d %d ",z,x);
}

Answer:
Garbage-value 0

Explanation:
The value of y%2 is 0. This value is assigned to x. The condition
reduces to if (x) or in other words if(0) and so z goes uninitialized.
Thumb Rule: Check all control paths to write bug free code.




106) main()
{
int a[10];
printf("%d",*a+1-*a+3);
}

Answer:
4

Explanation:
*a and -*a cancels out. The result is as simple as 1 + 3 = 4 !



107) #define prod(a,b) a*b
main()
{
int x=3,y=4;
printf("%d",prod(x+2,y-1));
}

Answer:
10

Explanation:
The macro expands and evaluates to as:
x+2*y-1 => x+(2*y)-1 => 10



108) main()
{
unsigned int i=65000;
while(i++!=0);
printf("%d",i);
}

Answer:
1

Explanation:
Note the semicolon after the while statement. When the value of i
becomes 0 it comes out of while loop. Due to post-increment on i
the value of i while printing is 1.



109) main()
{
int i=0;
while(+(+i--)!=0)
i-=i++;
printf("%d",i);
}

Answer:
-1

Explanation:
Unary + is the only dummy operator in C. So it has no effect on the
expression and now the while loop is, while(i--!=0) which is
false and so breaks out of while loop. The value –1 is printed due to
the post-decrement operator.



113) main()
{
float f=5,g=10;
enum{i=10,j=20,k=50};
printf("%d\n",++k);
printf("%f\n",f<<2);
printf("%lf\n",f%g);
printf("%lf\n",fmod(f,g));
}

Answer:
Line no 5: Error: Lvalue required
Line no 6: Cannot apply leftshift to float
Line no 7: Cannot apply mod to float

Explanation:
Enumeration constants cannot be modified, so you cannot apply
++.
Bit-wise operators and % operators cannot be applied on float
values.
fmod() is to find the modulus values for floats as % operator is for
ints.




110) main()
{
int i=10;
void pascal f(int,int,int);
f(i++,i++,i++);
printf(" %d",i);
}
void pascal f(integer :i,integer:j,integer :k)
{
write(i,j,k);
}

Answer:
Compiler error: unknown type integer
Compiler error: undeclared function write

Explanation:
Pascal keyword doesn’t mean that pascal code can be used. It
means that the function follows Pascal argument passing mechanism in
calling the functions.




111) void pascal f(int i,int j,int k)
{
printf(“%d %d %d”,i, j, k);
}
void cdecl f(int i,int j,int k)
{
printf(“%d %d %d”,i, j, k);
}
main()
{
int i=10;
f(i++,i++,i++);
printf(" %d\n",i);
i=10;
f(i++,i++,i++);
printf(" %d",i);
}

Answer:
10 11 12 13
12 11 10 13

Explanation:
Pascal argument passing mechanism forces the arguments to be
called from left to right. cdecl is the normal C argument passing
mechanism where the arguments are passed from right to left.



112). What is the output of the program given below
main()
{
signed char i=0;
for(;i>=0;i++) ;
printf("%d\n",i);
}

Answer
-128

Explanation
Notice the semicolon at the end of the for loop. THe initial
value of the i is set to 0. The inner loop executes to
increment the value from 0 to 127 (the positive range of
char) and then it rotates to the negative value of -128. The
condition in the for loop fails and so comes out of the for
loop. It prints the current value of i that is -128.




113) main()
{
unsigned char i=0;
for(;i>=0;i++) ;
printf("%d\n",i);
}

Answer
infinite loop

Explanation
The difference between the previous question and this one is that
the char is declared to be unsigned. So the i++ can never yield negative
value and i>=0 never becomes false so that it can come out of the for
loop.




114) main()
{
char i=0;
for(;i>=0;i++) ;
printf("%d\n",i);
}

Answer:
Behavior is implementation dependent.

Explanation:
The detail if the char is signed/unsigned by default is
implementation dependent. If the implementation treats the char
to be signed by default the program will print –128 and terminate.
On the other hand if it considers char to be unsigned by default, it
goes to infinite loop.

Rule:
You can write programs that have implementation
dependent behavior. But dont write programs that depend on such
behavior.



115) Is the following statement a declaration/definition. Find what does it
mean?
int (*x)[10];

Answer
Definition.
x is a pointer to array of(size 10) integers.
Apply clock-wise rule to find the meaning of this definition.




116). What is the output for the program given below
typedef enum errorType{warning, error, exception,}error;
main()
{
error g1;
g1=1;
printf("%d",g1);
}

Answer
Compiler error: Multiple declaration for error

Explanation
The name error is used in the two meanings. One means
that it is a enumerator constant with value 1. The another use is
that it is a type name (due to typedef) for enum errorType. Given a
situation the compiler cannot distinguish the meaning of error to
know in what sense the error is used:
error g1;
g1=error;
// which error it refers in each case?
When the compiler can distinguish between usages then it
will not issue error (in pure technical terms, names can only be
overloaded in different namespaces).
Note: the extra comma in the declaration,
enum errorType{warning, error, exception,}
is not an error. An extra comma is valid and is provided just for
programmer’s convenience.



117) typedef struct error{int warning, error, exception;}error;
main()
{
error g1;
g1.error =1;
printf("%d",g1.error);
}

Answer
1

Explanation
The three usages of name errors can be distinguishable by the
compiler at any instance, so valid (they are in different namespaces).
Typedef struct error{int warning, error, exception;}error;
This error can be used only by preceding the error by struct kayword as in:
struct error someError;
typedef struct error{int warning, error, exception;}error;
This can be used only after . (dot) or -> (arrow) operator preceded by the
variable name as in :
g1.error =1;
printf("%d",g1.error);
typedef struct error{int warning, error, exception;}error;
This can be used to define variables without using the preceding struct
keyword as in:
error g1;
Since the compiler can perfectly distinguish between these three usages, it
is perfectly legal and valid.

Note
This code is given here to just explain the concept behind. In real
programming don’t use such overloading of names. It reduces the
readability of the code. Possible doesn’t mean that we should use it!



118) #ifdef something
int some=0;
#endif
main()
{
int thing = 0;
printf("%d %d\n", some ,thing);
}

Answer:
Compiler error : undefined symbol some

Explanation:
This is a very simple example for conditional compilation.
The name something is not already known to the compiler
making the declaration
int some = 0;
effectively removed from the source code.



119) #if something == 0
int some=0;
#endif
main()
{
int thing = 0;
printf("%d %d\n", some ,thing);
}

Answer
0 0

Explanation
This code is to show that preprocessor expressions are not
the same as the ordinary expressions. If a name is not
known the preprocessor treats it to be equal to zero.



120). What is the output for the following program
main()
{
int arr2D[3][3];
printf("%d\n", ((arr2D==* arr2D)&&(* arr2D == arr2D
[0])) );
}

Answer
1

Explanation
This is due to the close relation between the arrays and
pointers. N dimensional arrays are made up of (N-1)
dimensional arrays.
arr2D is made up of a 3 single arrays that contains 3
integers each .
The name arr2D refers to the beginning of all the 3 arrays.
*arr2D refers to the start of the first 1D array (of 3 integers)
that is the same address as arr2D. So the expression (arr2D
== *arr2D) is true (1).
Similarly, *arr2D is nothing but *(arr2D + 0), adding a zero
doesn’t change the value/meaning. Again arr2D[0] is the
another way of telling *(arr2D + 0). So the expression (*
(arr2D + 0) == arr2D[0]) is true (1).
Since both parts of the expression evaluates to true the
result is true(1) and the same is printed.



121) void main()
{
if(~0 == (unsigned int)-1)
printf(“You can answer this if you know how values are represented
in memory”);
}

Answer
You can answer this if you know how values are represented
in memory

Explanation
~ (tilde operator or bit-wise negation operator) operates on
0 to produce all ones to fill the space for an integer. –1 is
represented in unsigned value as all 1’s and so both are
equal.



122) int swap(int *a,int *b)
{
*a=*a+*b;*b=*a-*b;*a=*a-*b;
}
main()
{
int x=10,y=20;
swap(&x,&y);
printf("x= %d y = %d\n",x,y);
}

Answer
x = 20 y = 10
Explanation
This is one way of swapping two values. Simple checking will help
understand this.



123) main()
{ char *
p
=

ayqm”;
printf(“%c”,++*(p++));
}

Answer:b



124) main()
{
int i=5;
printf("%d",++i++);
}

Answer:
Compiler error: Lvalue required in function main

Explanation:
++i yields an rvalue. For postfix ++ to operate an lvalue is
required.



125) main()
{
char *p = “ayqm”;
char c;
c = ++*p++;
printf(“%c”,c);
}

Answer:
b

Explanation:
There is no difference between the expression ++*(p++)
and ++*p++. Parenthesis just works as a visual clue for the
reader to see which expression is first evaluated.



126)
int aaa() {printf(“Hi”);}
int bbb(){printf(“hello”);}
iny ccc(){printf(“bye”);}
main()
{i
nt ( * ptr[3]) ();
ptr[0] = aaa;
ptr[1] = bbb;
ptr[2] =ccc;
ptr[2]();
}
Answer:
bye

Explanation:
int (* ptr[3])() says that ptr is an array of pointers to functions
that takes no arguments and returns the type int. By the
assignment ptr[0] = aaa; it means that the first function pointer in
the array is initialized with the address of the function aaa.
Similarly, the other two array elements also get initialized with the
addresses of the functions bbb and ccc. Since ptr[2] contains the
address of the function ccc, the call to the function ptr[2]() is same
as calling ccc(). So it results in printing "bye".



127)
main()
{i
nt i=5;
printf(“%d”,i=++i ==6);
}

Answer:
1

Explanation:
The expression can be treated as i = (++i==6), because == is of
higher precedence than = operator. In the inner expression, ++i is
equal to 6 yielding true(1). Hence the result.



128) main()
{
char p[ ]="%d\n";
p[1] = 'c';
printf(p,65);
}

Answer:
A

Explanation:
Due to the assignment p[1] = ‘c’ the string becomes, “%c\n”. Since
this string becomes the format string for printf and ASCII value of
65 is ‘A’, the same gets printed.



129) void ( * abc( int, void ( *def) () ) ) ();

Answer::
abc is a ptr to a function which takes 2 parameters .(a). an
integer variable.(b). a ptrto a funtion which returns void. the
return type of the function is void.

Explanation:
Apply the clock-wise rule to find the result.



130) main()
{
while (strcmp(“some”,”some\0”))
printf(“Strings are not equal\n”);
}

Answer:
No output

Explanation:
Ending the string constant with \0 explicitly makes no difference.
So “some” and “some\0” are equivalent. So, strcmp returns 0
(false) hence breaking out of the while loop.




131) main()
{
char str1[] = {‘s’,’o’,’m’,’e’};
char str2[] = {‘s’,’o’,’m’,’e’,’\0’};
while (strcmp(str1,str2))
printf(“Strings are not equal\n”);
}

Answer:
“Strings are not equal”
“Strings are not equal”
….

Explanation:
If a string constant is initialized explicitly with characters, ‘\0’ is not
appended automatically to the string. Since str1 doesn’t have null
termination, it treats whatever the values that are in the following
positions as part of the string until it randomly reaches a ‘\0’. So
str1 and str2 are not the same, hence the result.



132) main()
{
int i = 3;
for (;i++=0;) printf(“%d”,i);
}

Answer:
Compiler Error: Lvalue required.

Explanation:
As we know that increment operators return rvalues and
hence it cannot appear on the left hand side of an
assignment operation.




133) void main()
{
int *mptr, *cptr;
mptr = (int*)malloc(sizeof(int));
printf(“%d”,*mptr);
int *cptr = (int*)calloc(sizeof(int),1);
printf(“%d”,*cptr);
}

Answer:
garbage-value 0

Explanation:
The memory space allocated by malloc is uninitialized, whereas
calloc returns the allocated memory space initialized to zeros.



134) void main()
{
static int i;
while(i<=10)
(i>2)?i++:i--;
printf(“%d”, i);
}

Answer:
32767

Explanation:
Since i is static it is initialized to 0. Inside the while loop the
conditional operator evaluates to false, executing i--. This
continues till the integer value rotates to positive value (32767).
The while condition becomes false and hence, comes out of the
while loop, printing the i value.



135) main()
{
int i=10,j=20;
j = i, j?(i,j)?i:j:j;
printf("%d %d",i,j);
}

Answer:
10 10

Explanation:
The Ternary operator ( ? : ) is equivalent for if-then-else
statement. So the question can be written as:
if(i,j)
{
if(i,j)
j = i;
else
j = j;
}
else
j = j;



136) 1. const char *a;
2. char* const a;
3. char const *a;
-Differentiate the above declarations.

Answer:
1. 'const' applies to char * rather than 'a' ( pointer to a constant
char )
*a='F' : illegal
a="Hi" : legal
2. 'const' applies to 'a' rather than to the value of a (constant
pointer to char )
*a='F' : legal
a="Hi" : illegal
3. Same as 1.




137) main()
{
int i=5,j=10;
i=i&=j&&10;
printf("%d %d",i,j);
}

Answer:
1 10

Explanation:
The expression can be written as i=(i&=(j&&10)); The inner
expression (j&&10) evaluates to 1 because j==10. i is 5. i = 5&1 is
1. Hence the result.



138) main()
{
int i=4,j=7;
j = j || i++ && printf("YOU CAN");
printf("%d %d", i, j);
}

Answer:
4 1

Explanation:
The boolean expression needs to be evaluated only till the truth
value of the expression is not known. j is not equal to zero itself
means that the expression’s truth value is 1. Because it is followed
by || and true || (anything) => true where (anything) will not be
evaluated. So the remaining expression is not evaluated and so the
value of i remains the same.
Similarly when && operator is involved in an expression, when any
of the operands become false, the whole expression’s truth value
becomes false and hence the remaining expression will not be
evaluated.
false && (anything) => false where (anything) will not be
evaluated.



139) main()
{
register int a=2;
printf("Address of a = %d",&a);
printf("Value of a = %d",a);
}

Answer:
Compier Error: '&' on register variable

Rule to Remember:
& (address of ) operator cannot be applied on register
variables.



140) main()
{
float i=1.5;
switch(i)
{
case 1: printf("1");
case 2: printf("2");
default : printf("0");
}
}

Answer:
Compiler Error: switch expression not integral

Explanation:
Switch statements can be applied only to integral types.



141) main()
{
extern i;
printf("%d\n",i);
{
int i=20;
printf("%d\n",i);
}
}

Answer:
Linker Error : Unresolved external symbol i

Explanation:
The identifier i is available in the inner block and so using extern
has no use in resolving it.



142) main()
{
int a=2,*f1,*f2;
f1=f2=&a;
*f2+=*f2+=a+=2.5;
printf("\n%d %d %d",a,*f1,*f2);
}

Answer:
16 16 16

Explanation:
f1 and f2 both refer to the same memory location a. So changes
through f1 and f2 ultimately affects only the value of a.




143) main()
{
char *p="GOOD";
char a[ ]="GOOD";
printf("\n sizeof(p) = %d, sizeof(*p) = %d, strlen(p) = %d", sizeof
(p), sizeof(*p), strlen(p));
printf("\n sizeof(a) = %d, strlen(a) = %d", sizeof(a), strlen(a));
}

Answer:
sizeof(p) = 2, sizeof(*p) = 1, strlen(p) = 4
sizeof(a) = 5, strlen(a) = 4

Explanation:
sizeof(p) => sizeof(char*) => 2
sizeof(*p) => sizeof(char) => 1
Similarly,
sizeof(a) => size of the character array => 5
When sizeof operator is applied to an array it returns the sizeof the
array and it is not the same as the sizeof the pointer variable. Here
the sizeof(a) where a is the character array and the size of the
array is 5 because the space necessary for the terminating NULL
character should also be taken into account.



144) #define DIM( array, type) sizeof(array)/sizeof(type)
main()
{
int arr[10];
printf(“The dimension of the array is %d”, DIM(arr, int));
}

Answer:
10

Explanation:
The size of integer array of 10 elements is 10 * sizeof(int). The
macro expands to sizeof(arr)/sizeof(int) => 10 * sizeof(int) / sizeof
(int) => 10.



145) int DIM(int array[])
{ return sizeof(array)/sizeof(int );
}
main()
{
int arr[10];
printf(“The dimension of the array is %d”, DIM(arr));
}

Answer:
1

Explanation:
Arrays cannot be passed to functions as arguments and only the
pointers can be passed. So the argument is equivalent to int *
array (this is one of the very few places where [] and * usage are
equivalent). The return statement becomes, sizeof(int *)/ sizeof
(int) that happens to be equal in this case.



146) main()
{
static int a[3][3]={1,2,3,4,5,6,7,8,9};
int i,j;
static *p[]={a,a+1,a+2};
for(i=0;i<3;i++)
{
for(j=0;j<3;j++)
printf("%d\t%d\t%d\t%d\n",*(*(p+i)+j),
*(*(j+p)+i),*(*(i+p)+j),*(*(p+j)+i));
}
}

Answer:
1 1 1 1
2 4 2 4
3 7 3 7
4 2 4 2
5 5 5 5
6 8 6 8
7 3 7 3
8 6 8 6
9 9 9 9

Explanation:
*(*(p+i)+j) is equivalent to p[i][j].



147) main()
{
void swap();
int x=10,y=8;
swap(&x,&y);
printf("x=%d y=%d",x,y);
}
void swap(int *a, int *b)
{
*a ^= *b, *b ^= *a, *a ^= *b;
}

Answer:
x=10 y=8

Explanation:
Using ^ like this is a way to swap two variables without using a
temporary variable and that too in a single statement.
Inside main(), void swap(); means that swap is a function that may
take any number of arguments (not no arguments) and returns
nothing. So this doesn’t issue a compiler error by the call swap
(&x,&y); that has two arguments.
This convention is historically due to pre-ANSI style (referred to as
Kernighan and Ritchie style) style of function declaration. In that
style, the swap function will be defined as follows,
void swap()
int *a, int *b
{
*a ^= *b, *b ^= *a, *a ^= *b;
}
where the arguments follow the (). So naturally the declaration for
swap will look like, void swap() which means the swap can take
any number of arguments.



148) main()
{
int i = 257;
int *iPtr = &i;
printf("%d %d", *((char*)iPtr), *((char*)iPtr+1) );
}

Answer:
1 1

Explanation:
The integer value 257 is stored in the memory as, 00000001
00000001, so the individual bytes are taken by casting it to char *
and get printed.




149) main()
{
int i = 258;
int *iPtr = &i;
printf("%d %d", *((char*)iPtr), *((char*)iPtr+1) );
}

Answer:
2 1

Explanation:
The integer value 257 can be represented in binary as, 00000001
00000001. Remember that the INTEL machines are ‘small-endian’
machines. Small-endian means that the lower order bytes are
stored in the higher memory addresses and the higher order bytes
are stored in lower addresses. The integer value 258 is stored in
memory as: 00000001 00000010.



150) main()
{
int i=300;
char *ptr = &i;
*++ptr=2;
printf("%d",i);
}

Answer:
556

Explanation:
The integer value 300 in binary notation is: 00000001 00101100.
It is stored in memory (small-endian) as: 00101100 00000001.
Result of the expression *++ptr = 2 makes the memory
representation as: 00101100 00000010. So the integer
corresponding to it is 00000010 00101100 => 556.



151) #include
main()
{
char * str = "hello";
char * ptr = str;
char least = 127;
while (*ptr++)
least = (*ptr
printf("%d",least);
}

Answer:
0

Explanation:
After ‘ptr’ reaches the end of the string the value pointed by ‘str’ is
‘\0’. So the value of ‘str’ is less than that of ‘least’. So the value of
‘least’ finally is 0.



152) Declare an array of N pointers to functions returning pointers to functions
returning pointers to characters?

Answer:
(char*(*)( )) (*ptr[N])( );



153) main()
{
struct student
{
char name[30];
struct date dob;
}stud;
struct date
{
int day,month,year;
};
scanf("%s%d%d%d", stud.rollno, &student.dob.day,
&student.dob.month, &student.dob.year);
}

Answer:
Compiler Error: Undefined structure date

Explanation:
Inside the struct definition of ‘student’ the member of type struct
date is given. The compiler doesn’t have the definition of date
structure (forward reference is not allowed in C in this case) so it
issues an error.



154) main()
{
struct date;
struct student
{
char name[30];
struct date dob;
}stud;
struct date
{
int day,month,year;
};
scanf("%s%d%d%d", stud.rollno, &student.dob.day,
&student.dob.month, &student.dob.year);
}

Answer:
Compiler Error: Undefined structure date

Explanation:
Only declaration of struct date is available inside the structure
definition of ‘student’ but to have a variable of type struct date the
definition of the structure is required.



155) There were 10 records stored in “somefile.dat” but the following program
printed 11 names. What went wrong?
void main()
{
struct student
{ char name[30], rollno[6];
}stud;
FILE *fp = fopen(“somefile.dat”,”r”);
while(!feof(fp))
{
fread(&stud, sizeof(stud), 1 , fp);
puts(stud.name);
}
}

Explanation:
fread reads 10 records and prints the names successfully. It
will return EOF only when fread tries to read another record
and fails reading EOF (and returning EOF). So it prints the
last record again. After this only the condition feof(fp)
becomes false, hence comes out of the while loop.
156) Is there any difference between the two declarations,
1. int foo(int *arr[]) and
2. int foo(int *arr[2])

Answer:
No
Explanation:
Functions can only pass pointers and not arrays. The numbers that
are allowed inside the [] is just for more readability. So there is no
difference between the two declarations.



157) What is the subtle error in the following code segment?
void fun(int n, int arr[])
{
int *p=0;
int i=0;
while(i++
p = &arr[i];
*p = 0;
}

Answer & Explanation:
If the body of the loop never executes p is assigned no
address. So p remains NULL where *p =0 may result in
problem (may rise to runtime error “NULL pointer
assignment” and terminate the program).



158) What is wrong with the following code?
int *foo()
{
int *s = malloc(sizeof(int)100);
assert(s != NULL);
return s;
}

Answer & Explanation:
assert macro should be used for debugging and finding out bugs.
The check s != NULL is for error/exception handling and for that
assert shouldn’t be used. A plain if and the corresponding remedy
statement has to be given.



159) What is the hidden bug with the following statement?
assert(val++ != 0);

Answer & Explanation:
Assert macro is used for debugging and removed in release
version. In assert, the experssion involves side-effects. So the
behavior of the code becomes different in case of debug version
and the release version thus leading to a subtle bug.

Rule to Remember:
Don’t use expressions that have side-effects in assert statements.



160) void main()
{i
nt *i = 0x400; // i points to the address 400
*i = 0; // set the value of memory location pointed by i;
}

Answer:
Undefined behavior

Explanation:
The second statement results in undefined behavior because it
points to some location whose value may not be available for
modification. This type of pointer in which the non-availability of
the implementation of the referenced location is known as
'incomplete type'.




161) #define assert(cond) if(!(cond)) \
(fprintf(stderr, "assertion failed: %s, file %s, line %d \n",#cond,\
__FILE__,__LINE__), abort())
void main()
{int i
=
10;
if(i==0)
assert(i < 100);
else
printf("This statement becomes else for if in assert macro");
}

Answer:No output

Explanation:
The else part in which the printf is there becomes the else for if in the
assert macro. Hence nothing is printed.
The solution is to use conditional operator instead of if statement,
#define assert(cond) ((cond)?(0): (fprintf (stderr, "assertion failed: \ %s,
file %s, line %d \n",#cond, __FILE__,__LINE__), abort()))
Note:
However this problem of “matching with nearest else” cannot be
solved by the usual method of placing the if statement inside a
block like this,
#define assert(cond) { \
if(!(cond)) \
(fprintf(stderr, "assertion failed: %s, file %s, line %d \n",#cond,\
__FILE__,__LINE__), abort()) \
}




162) Is the following code legal?
struct a
{
int x;
struct a b;
}

Answer:No

Explanation:
Is it not legal for a structure to contain a member that is of the
same
type as in this case. Because this will cause the structure
declaration to be recursive without end.




163) Is the following code legal?
struct a
{
int x;
struct a *b;
}

Answer:
Yes.

Explanation:
*b is a pointer to type struct a and so is legal. The compiler knows,
the size of the pointer to a structure even before the size of the
structure
is determined(as you know the pointer to any type is of same size).
This type of structures is known as ‘self-referencing’ structure.



164) Is the following code legal?
typedef struct a
{
int x;
aType *b;
}aType

Answer:
No

Explanation:
The typename aType is not known at the point of declaring the
structure (forward references are not made for typedefs).



165) Is the following code legal?
typedef struct a aType;
struct a
{
int x;
aType *b;
};

Answer:
Yes

Explanation:
The typename aType is known at the point of declaring the
structure, because it is already typedefined.



166) Is the following code legal?
void main()
{
typedef struct a aType;
aType someVariable;
struct a
{
int x;
aType *b;
};
}

Answer:
No

Explanation:
When the declaration,
typedef struct a aType;
is encountered body of struct a is not known. This is known as
‘incomplete types’.



167) void main()
{
printf(“sizeof (void *) = %d \n“, sizeof( void *));
printf(“sizeof (int *) = %d \n”, sizeof(int *));
printf(“sizeof (double *) = %d \n”, sizeof(double *));
printf(“sizeof(struct unknown *) = %d \n”, sizeof(struct unknown *));
}

Answer :
sizeof (void *) = 2
sizeof (int *) = 2
sizeof (double *) = 2
sizeof(struct unknown *) = 2

Explanation:
The pointer to any type is of same size.




168) char inputString[100] = {0};
To get string input from the keyboard which one of the following is better?
1) gets(inputString)
2) fgets(inputString, sizeof(inputString), fp)

Answer & Explanation:
The second one is better because gets(inputString) doesn't know
the size of the string passed and so, if a very big input (here, more
than 100 chars) the charactes will be written past the input string.
When fgets is used with stdin performs the same operation as gets
but is safe.




169) Which version do you prefer of the following two,
1) printf(“%s”,str); // or the more curt one
2) printf(str);

Answer & Explanation:
Prefer the first one. If the str contains any format characters like
%d then it will result in a subtle bug.




170) void main()
{
int i=10, j=2;
int *ip= &i, *jp = &j;
int k = *ip/*jp;
printf(“%d”,k);
}

Answer:
Compiler Error: “Unexpected end of file in comment started in line
5”.

Explanation:
The programmer intended to divide two integers, but by the
“maximum munch” rule, the compiler treats the operator
sequence / and * as /* which happens to be the starting of
comment. To force what is intended by the programmer,
int k = *ip/ *jp;
// give space explicity separating / and *
//or
int k = *ip/(*jp);
// put braces to force the intention will solve the problem.



171) void main()
{ char ch;
for(ch=0;ch<=127;ch++)
printf(“%c %d \n“, ch, ch);
}

Answer:
Implementaion dependent

Explanation:
The char type may be signed or unsigned by default. If it is signed
then ch++ is executed after ch reaches 127 and rotates back to
-128. Thus ch is always smaller than 127.



172) Is this code legal?
int *ptr;
ptr = (int *) 0x400;

Answer:
Yes

Explanation:
The pointer ptr will point at the integer in the memory location
0x400.



173) main()
{
char a[4]="HELLO";
printf("%s",a);
}

Answer:
Compiler error: Too many initializers

Explanation:
The array a is of size 4 but the string constant requires 6 bytes to
get stored.



174) main()
{
char a[4]="HELL";
printf("%s",a);
}

Answer:
HELL%@!~@!@???@~~!

Explanation:
The character array has the memory just enough to hold the string
“HELL” and doesnt have enough space to store the terminating null
character. So it prints the HELL correctly and continues to print
garbage values till it accidentally comes across a NULL
character.



175) main()
{
int a=10,*j;
void *k;
j=k=&a;
j++;
k++;
printf("\n %u %u ",j,k);
}

Answer:
Compiler error: Cannot increment a void pointer

Explanation:
Void pointers are generic pointers and they can be used only when
the type is not known and as an intermediate address storage type.
No pointer arithmetic can be done on it and you cannot apply
indirection operator (*) on void pointers.



176) main()
{
extern int i;
{ int i=20;
{
const volatile unsigned i=30; printf("%d",i);
}
printf("%d",i);
}
printf("%d",i);
}
int i;




177) Printf can be implemented by using __________ list.

Answer:
Variable length argument lists



178) char *someFun()
{ char *
temp =

string constant";
return temp;
}i
nt main()
{
puts(someFun());
}

Answer: string constant

Explanation:
The program suffers no problem and gives the output correctly because
the character constants are stored in code/data area and not allocated in stack,
so this doesn’t lead to dangling pointers.



179) char *someFun1()
{ char temp[ ]
=

string";
return temp;
} char *
someFun2()
{ char temp[ ]
=
{‘s’, ‘
t’,’r’,’i’,’n’,’g’};
return temp;
}i
nt main()
{
puts(someFun1());
puts(someFun2());
}

Answer:
Garbage values.

Explanation:
Both the functions suffer from the problem of dangling pointers. In
someFun1() temp is a character array and so the space for it is allocated in heap
and is initialized with character string “string”. This is created dynamically as the
function is called, so is also deleted dynamically on exiting the function so the
string data is not available in the calling function main() leading to print some
garbage values. The function someFun2() also suffers from the same problem but
the problem can be easily identified in this case.
· Excellent CRC code.
// Update the CRC for transmitted and received data using
// the CCITT 16bit algorithm (X^16 + X^12 + X^5 + 1).
unsigned char ser_data;
static unsigned int crc;
crc = (unsigned char)(crc >> 8) | (crc << 8);
crc ^= ser_data;
crc ^= (unsigned char)(crc & 0xff) >> 4;
crc ^= (crc << 8) << 4;
crc ^= ((crc & 0xff) << 4) << 1;

விருப்பம் :)

There was an error in this gadget